La variant òmicron avança amb celeritat a Europa i podria convertir-se en la dominant en el continent europeu en els dos primers mesos de 2022. "Tenim indicis que hi ha transmissió comunitària als països de la Unió Europea i l'Espai Econòmic Europeu i és imminent, segons els models de predicció, un increment ràpid dels casos d'òmicron", ha alertat aquest dimecres la directora del Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC), Andrea Ammon, durant la presentació de l'última anàlisi de riscos.

Segons aquest informe, la probabilitat d'una major propagació del virus "és molt alta", també que causi hospitalitzacions i morts addicionals, per la qual cosa és necessari que els governs continuïn trepitjant l'accelerador de la vacunació i que adoptin mesures contundents per reduir la transmissió.

"En la situació actual, la vacunació per si sola no ens permetrà prevenir l'impacte de la variant òmicron perquè no tindrem temps d'abordar les bretxes de vacunació que encara existeixen" així que "és urgent que es prenguin mesures per reduir la transmissió i alleujar la càrrega sobre els sistemes de salut i protegir els més vulnerables en els pròxims mesos", ha advertit.

A les portes de Nadal, això significa evitar grans reunions públiques o privades, fomentar l'ús de la mascareta, la rentada de mans, la ventilació adequada dels espais tancats, reduir els contactes en entorns socials o laborals, impulsar el teletreball, reforçar la precaució durant els viatges, augmentar les proves de detecció i realitzar un rastreig dels contactes.

Nous pics si no se segueixen les mesures

Si no s'apliquen aquest tipus de recomanacions “els Estats membres s'enfronten a una pujada fort dels casos”, ha avisat Ammon. “Ara que s'acosten les festes, necessitem la solidaritat més que mai”, ha afegit. I és que, fins i tot si la gravetat de la malaltia causada per aquesta variant és igual o inferior a la que provoca la delta, l'augment de la transmissibilitat i el consegüent creixement exponencial dels casos “superaran ràpidament qualsevol benefici d'una gravetat potencialment reduïda”, sostenen els experts del ECDC que incideixen en la importància de dur a terme una bona traçabilitat i la seqüenciació del genoma.

L'anàlisi també sosté que, malgrat la incertesa que envolta a l'efectivitat contra la variant dels sèrums autoritzats a la UE, la vacunació continua sent un element "clau" per reduir l'impacte d'òmicron i fer front a la circulació de Delta. En aquest sentit, urgeix als continuar vacunant als no vaccinats o administrar les dosis de reforç.

Segons l'ECDC, les dosis de reforç augmentaran la protecció contra els casos greus de la variant delta mentre que les avaluacions preliminars suggereixen que la tercera dosi també podria augmentar la protecció contra l'òmicron. "S'espera que l'impacte en la població sigui major si s'administra una dosi de reforç a la major part de la població adulta i si aquesta dosi de reforç s'administra al més aviat possible, encara que no abans de tres mesos després de completar el curs de vacunació complet".