Una sonda espacial de la NASA ha ‘tocat’ el Sol per primera vegada en la història en volar a través de l’atmosfera superior d’aquest astre i prendre mostres de partícules i camps magnètics en aquest lloc, segons ha informat aquest dimarts l’agència aeroespacial. Es tracta de la primera ocasió que una nau s’endinsa a les fronteres exteriors del Sol, on la sonda Parker Solar Probe ha estat durant cinc hores.

«Que la sonda hagi tocat el Sol suposa fer un cim per a la ciència solar i una proesa extraordinària», indica en un comunicat l’administrador associat de la junta de missió científica de la NASA, Thomas Zurbuchen.

Pel científic, aquest èxit permetrà als investigadors conèixer millor l’evolució de l’astre rei i els seus impactes en el sistema solar, a més de poder extrapolar tots els nous coneixements que s’obtinguin a les estrelles de la resta de l’univers.A mitjans de juliol, les dades obtingudes per Parker Solar Probe van permetre als científics establir els primers mesuraments definitius del camp elèctric de la nostra estrella.

Un estudi publicat llavors va oferir detalls de la seva interacció amb el vent solar, que és un flux continu de partícules energètiques emeses per la corona solar i que pot afectar les activitats a la Terra, des dels satèl·lits fins a les telecomunicacions. Parker Solar Probe va ser llançada el 2018 en direcció al Sol, i cada vegada s’hi va anar acostant més.

El camp elèctric del Sol sorgeix de la interacció que es genera entre protons i electrons quan els àtoms d’hidrogen es desprenen a causa de la intensa calor per la fusió a les profunditats de l’astre.

En aquest entorn, els electrons, amb una massa 1.800 vegades menor que la dels protons, surten disparats cap a l’exterior, en estar menys limitats per la gravetat dels protons, però aquests, amb la seva càrrega positiva, aconsegueixen frenar alguns electrons.