Boris Johnson paga els escàndols a les urnes. El Partit Liberal ha arrabassat als conservadors un escó en joc a North Shropshire, al centre d’Anglaterra, una plaça que els Tory han ostentat des de fa gairebé 200 anys. La candidata liberal, Helen Morgan va obtenir el 47,2% de vots (+37,2) davant el 31,6% (-31,1) del conservador. Fa tan sols dos anys Morgan havia quedat tercera amb un 10% de suports. En el moment de proclamar-se vencedor, Morgan es va digerir directament al primer ministre. «Avui la gent de North Shropshire ha parlat en nom dels britànics. Ha dit alt i clar: Boris Johnson, la festa s’ha acabat».

La victòria liberal era impensable fins fa poc en una zona rural remota, que viu de l’agricultura, que va votar Brexit i que va creure en Johnson. El candidat conservador el 2019, Owen Paterson, va guanyar llavors amb un avantatge folgat de 23.000 vots sobre els seus rivals. Paterson va haver de dimitir al novembre per presumpta corrupció. Johnson va mirar de salvar-lo canviant les regles de funcionament del Comitè d’Ètica de la Cambra dels Comuns per finalment haver de fer marxa enrere davant l’onada de repulsa que va provocar aquest maneig en favor d’un dels seus.

La derrota electoral, després d’una successió de revelacions de festes l’any passat a Downing Street i l’entorn del Govern, sumat a altres escàndols de Johnson confirma que l’ambient entre els votants i el partit ha canviat. Aquesta mateixa setmana un centenar de diputats conservadors del grup parlamentari van desafiar l’autoritat del seu primer ministre votant contra el passaport covid. Ja llavors havien començat a circular cartes demanant una moció de confiança per deposar el líder, a qui van elegir perquè era capaç d’arribar a sectors de l’electorat inabastables per a d’altres. Aquest toc màgic s’ha esfumat.