Nova tragèdia en el marc de l’explotació de mines de jade a Birmània. Més de cent persones estan desaparegudes després de l’ensorrament dimecres d’una mina al nord del país. El corriment de terra va tenir lloc de matinada a Hpakant, a l’estat de Kachin, i va arrossegar més d’un centenar de persones. El cap de setmana passat hi va haver un altre accident similar que va causar sis morts al mateix complex miner, el més gran del món dedicat al jade.

Aquest tipus de successos són freqüents a Hpakant, on els miners treballen en condicions extremadament precàries. El juliol del 2020 una allau va sepultar més de 160 miners mentre estaven extraient el cobejat jade dels vessants excavats enmig d’una pluja torrencial, i un any abans almenys 54 persones van morir a causa d’un corriment de terres en un altre punt del complex miner, localitzat a uns 800 quilòmetres al nord de la capital, Naipyidó.

Les mines de jade, a les quals la premsa estrangera té l’accés vetat, s’han convertit en un imant per a milers de birmans empobrits procedents de tot el país, però els riscos són elevats. Birmània és el productor mundial més gran de jadeïta, una preuada varietat de jade.

Desenes de persones moren cada any treballant en la lucrativa i pobrament regulada indústria del jade, que es nodreix de migrants mal pagats per extreure aquesta gemma.