Més del 50% de la població d’Europa s'infectarà amb la variant òmicron de la covid en els pròxims dos mesos si el ritme de transmissió es manté, ha advertit l’Organització Mundial de la Salut (OMS) aquest dimarts.

«A aquest ritme [...] es preveu que més del 50% de la població de la regió s’haurà contagiat amb la variant òmicron en les pròximes sis o vuit setmanes», ha dit el director de la regió Europa de l’OMS, Hans Kluge, en una roda de premsa, remarcant que aquesta variant presenta diverses mutacions «que tenen l'habilitat de fixar-se més fàcilment a les cèl·lules humanes» i afectar persones que ja han patit la covid-19 i estan vacunades.

La variant òmicron va arribar quan pensàvem que la pandèmia estava acostant-se a la fi. Amb els contagis disparats i l’atenció primària saturada, la nova soca ha desplaçat la delta, que va aparèixer a l’estiu i va ser la predominant fins al mes de desembre. Fins ara, un dels símptomes més característics de la covid era la pèrdua de gust i olfacte, però òmicron ha posat en perill la societat i els símptomes són diferents dels de la soca original.

Càrrega hospitalària

La incertesa relacionada amb el coronavirus, l’alta transmissibilitat de la variant òmicron i la càrrega hospitalària que se’n deriva fan que sigui prematur pensar a tractar la covid-19 com una malaltia endèmica, ha remarcat també l’OMS.

«Cal ser molt previnguts amb les prediccions sobre el futur», ha dit en roda de premsa el director d’OMS-Europa, Hans Kluge, que ha insistit que la prioritat ara mateix és protegir els grups vulnerables i el personal sanitari, així com minimitzar els trastorns en l’economia i les escoles.

Kluge ha recordat que el coronavirus ha sorprès «més d’una vegada» i que «no és bona idea» fer previsions, a més de destacar que l’objectiu fonamental per a aquest any és «estabilitzar la pandèmia».