El president del Parlament Europeu, el socialista David Sassoli, ha mort als 65 anys a Itàlia després de dues setmanes ingressat per una complicació greu del sistema immunitari, segons ha informat el seu portaveu Roberto Cuillo.

La defunció del socialdemòcrata italià s'ha produït aquest dimarts de matinada en el Centre de Referència d'Oncologia (CRO) d'Aviano, on estava hospitalitzat des del 26 de desembre. Un ingrés que es va fer públic just el dia abans.

Sassoli ja va haver de ser hospitalitzat d'urgència el passat mes de setembre a Estrasburg, al nord-est de França, a causa d'una forta pneumònia mentre es trobava a la ciutat gal·la per presidir la sessió plenària.

Més tard, va ser traslladat a Itàlia per continuar la seva recuperació i no va ser fins dos mesos després, al novembre, quan va poder acudir de nou presencialment a presidir una reunió de la institució.

El periodista i polític italià va ser nomenat president del Parlament Europeu el juliol del 2019 i estava en l'última setmana del seu mandat

El periodista i polític italià va ser nomenat president del Parlament Europeu el juliol del 2019 i estava en l'última setmana del seu mandat. La setmana que ve la cambra votava el nou president i Sassoli no optava a la reelecció per a la segona part del mandat. Segons les regles del Parlament Europeu, en cas que quedi vacant la Presidència, serà un vicepresident, determinat segons l'ordre de precedència, qui exerceixi les funcions al capdavant de la institució fins l'elecció del nou president.

La classe política mostra la seva tristesa

El lloc i la data del funeral serà anunciat en les pròximes hores, ha dit Cuillo. Els líders de les institucions europees i els caps de grups parlamentaris han lamentat la seva mort amb missatges a les xarxes socials.

Ho ha fet, entre d'altres, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, qui ha reconegut estar "profundament entristida" per la "terrible" pèrdua "d'un gran europeu i orgullós italià"."David Sassoli va ser un periodista compassiu, un destacat president del Parlament Europeu i, abans de res, un estimat amic. Els meus pensaments estan amb la seva família", ha escrit Von der Leyen al seu perfil de Twitter.

A ella s'ha sumat la vicepresidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, qui ha reconegut tenir el "cor trencat" per la pèrdua d'un amic. "Europa ha perdut un líder, jo he perdut un amic, la democràcia ha perdut un campió. David Sassoli va dedicar la seva vida a fer del món un lloc millor i més just", ha apuntat.

Igualment, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha afirmat trobar ja a faltar la "calidesa humana" de Sassoli, a més de "la seva generositat, la seva simpatia i el seu somriure".

"Terribles notícies per a tots a Itàlia i a Europa. Recordem la seva figura de líder democràtic i europeista. Vas ser un home clar, generós, alegre i popular", ha expressat per la seva banda el comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni.

De la mateixa manera, el grup dels Socialistes i Demòcrates (S&D) en el Parlament Europeu ha reconegut estar "commocionat i terriblement entristit" per la notícia de la defunció d'un home "generós i bo que va lluitar pel projecte europeu fins al final".

Altres perfils, entre ells polítics catalans, s'han sumat a les mostres de condolença.   A través de Twitter, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha recordat el "compromís europeu, progressista i demòcrata" del polític socialdemòcrata italià. Així mateix ho ha fet Carles Puigdemont.

 La presidenta del Parlament, Laura Borràs, també ha expressat la defunció de Sassoli, així com les conselleres Victòria Alsina i Gemma Geis, que han enviat el condol a família i amistats. "Va demostrar ser un europeista de cap a peus defensant amb fermesa les decisions del TJUE", ha recordat la consellera d'Universitats.

 El líder del PSC, Salvador Illa, ha destacat que Sassoli va fer possible que la ciutadania europea afrontés "junta" la pandèmia.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, han repiulat missatges d'eurodiputats i eurodiputades que mostraven el condol per la mort de Sassoli, com Diana Riba (ERC) o Carles Puigdemont (Junts).

Periodista i candidat a l'alcaldia de Roma

Periodista de carrera, Sassoli (1956, Florència), casat i amb dos fills, va obtenir per primera vegada un escó al Parlament Europeu el 2009 de la mà del Partito Democratico (PD).

Va intentar, sense èxit, tornar a la política nacional concorrent a les eleccions per l'Alcaldia de Roma el 2013. Després va tornar a ocupar un escó en l'Eurocambra en les eleccions de 2014, quan va ser triat com un dels vicepresidents de la institució.

Al juliol de 2019 va ser escollit president del Parlament Europeu per a la primera meitat de la legislatura. Encara que en un primer moment va plantejar-se optar a la reelecció, els problemes de salut que arrossegava des de setembre i la falta de suports per a la reelecció van dur-lo a anunciar al desembre que no seria candidat.

Precisament en la sessió plenària de gener, la setmana vinent a Estrasburg (França), havia de celebrar-se ja la votació per al relleu en la Presidència de l'Eurocambra, amb la 'popular' maltesa Roberta Metsola com a favorita.