Un comitè penitenciari israelià ha concedit aquest dimarts la llibertat condicional a la cooperant espanyola resident a Palestina Juana Ruiz, empresonada des de fa gairebé 10 mesos. La decisió encara no és ferma, a l'espera de si la fiscalia presenta un recurs, de manera que Ruiz segueix entre reixes.

Ruiz viu a Palestina des de fa més de 35 anys, i treballa com a coordinadora de projectes de l'organització sanitària palestina Health Work Committees. Va ser detinguda a l'abril a casa seva, a Beit Sahur, prop de Betlem. Ruiz va ser condemnada a 13 mesos de presó per recaptar fons per una ONG que Israel considera il·legal.

La plataforma de suport a Ruiz a les xarxes socials ha celebrat la decisió del comitè penitenciari en un missatge a Twitter on apunten que la cooperat serà alliberada "en uns dies" després de passar-ne 295 entre reixes.

Juana Ruiz, escortada per agents penitenciaris israelians EFE

Ruiz, de 63 anys,  ha queda lliure després d’acceptar un acord de culpabilitat per rebaixar la pena. L’acusada ha admès «només un càrrec i que sospitava que l’organització per a la qual treballava estava connectada amb el Front Popular d’Alliberament de Palestina (FPLP)» segons el seu advocat, Avigdor Feldman. «Sempre havia pensat que treballava per a una organització legal. Sento molt si m’he equivocat en alguna cosa, espero que tinguin en compte que no he intentat fer mal», va declarar al judici.