La variant òmicron de la covid-19 s'expandeix a Europa cap a l’est del continent, on en les últimes dues setmanes s’han duplicat el nombre de nous contagis i hi ha un menor nivell de vacunació, segons va advertir aquest dimarts l’oficina europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

«En les últimes dues setmanes, els casos de covid-19 s’han més que duplicat a sis països d’aquesta part de la regió (Armènia, Azerbaidjan, Bielorússia, Geòrgia, la Federació Russa i Ucraïna). Tal com es va anticipar, l’onada d’òmicron s’està movent cap a l’est: 10 estats membre de l’est ja han detectat aquesta variant», va declarar el director europeu de l’organització, Hans Kluge.

En una declaració presentada en una trobada virtual amb mitjans d’aquests països Kluge va recordar: «La vacunació continua sent la nostra millor defensa contra la malaltia greu i la mort per a totes les variants actuals del virus covid-19 que circulen».

Falta de protecció

«Això no obstant, massa persones amb més risc segueixen sense protecció: menys del 40% de les persones més grans de 60 anys a Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Kirguizistan, Ucraïna i l’Uzbekistan han completat la seva sèrie de vacunes contra la covid-19», va recordar Kluge.

I va afegir que Bulgària, Geòrgia i Macedònia del Nord també es troben entre els països on menys del 40% dels treballadors de la salut han rebut almenys una dosi de la vacuna covid-19.

«Faig una crida als governs, les autoritats sanitàries i els socis rellevants perquè examinin de prop les raons locals que influeixen en la menor demanda i acceptació de vacunes, i dissenyin intervencions personalitzades per augmentar les taxes de vacunació amb urgència, en funció de l’evidència específica del context», va afegir l’alt funcionari.

Kluge va dir que a la regió europea de l’OMS s’han registrat «més de 165 milions de casos de covid-19 fins ara. Aquesta continua sent una malaltia mortal, 1,8 milions de persones han perdut la vida, 25.000 l’última setmana».