La Unió Europea està "molt preocupada pels bombardejos" a l'est d'Ucraïna i ha avisat Rússia que els 27 estan preparats per posar sancions "ràpidament" si ataca el país. Després de la reunió extraordinària dels líders europeus a Brussel·les aquest dijous per abordar la situació, l'Alt Representant de la UE Josep Borrell ha assegurat que hi ha un paquet de sancions "potent" preparat i que hi haurà represàlies en l'àmbit energètic. Borrell no ha detallat quin tipus d'atac desencadenaria la imposició de sancions i només ha dit que dependrà "del nivell d'intensitat de l'agressió".

"Volem continuar creient que els esforços diplomàtics poden donar resultats tangibles positius", ha assegurat el president del Consell Europeu, Charles Michel, a la seva arribada a la cimera entre la UE i la Unió Africana. La primera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, també ha defensat que la prioritat ha de ser "trobar una solució diplomàtica" al conflicte: "No volem una escalada".

Rússia amenaça amb "mesures tècnicomilitars"

D'altra banda, Rússia ha amenaçat amb "mesures tècnicomilitars" si fracassen les negociacions amb els Estats Units i els seus aliats atlàntics sobre Ucraïna i la seguretat a Europa. Segons informa l'agència russa TASS, el Kremlin ha respost per carta a Washington advertint que "es veurà forçat a respondre" si no li prometen de forma "ferma i legal" que la seguretat russa està garantida. Moscou fa mesos que exigeix a l'OTAN que aturi la seva expansió cap a l'est i, especialment, que Ucraïna mai formi part d'aquesta aliança militar. Washington i l'OTAN han rebutjat reiteradament aquestes peticions, que veuen com una línia vermella, i acusen Rússia de buscar "una excusa" per envair Ucraïna.Kíev ha denunciat aquest dijous al matí que una localitat a Lugansk, a l'est del país, ha estat bombardejada "amb artilleria pesant des del territori ocupat del Donbas". Aquesta zona està parcialment controlada per rebels prorussos des del 2014 i des de llavors els enfrontaments amb les autoritats del país han estat intermitents. L'OTAN no ha atribuït l'atac a cap bàndol, però ha advertit de la presència "d'agents d'intel·ligència russos" al Donbas.

Biden diu que l'atac a Ucraïna es produirà "els pròxims dies"

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha insistit aquest dijous que "tots els indicis" dels quals disposa el seu govern apunten a un atac imminent de Rússia sobre territori ucraïnès, fins al punt que creu que passarà "durant els pròxims dies".

"Tots els indicis que tenim reflecteixen que estan preparats per entrar a Ucraïna", ha dit el mandatari nord-americà, que manté el recel de Washington a la suposada retirada de tropes que han proclamat les autoritats russes aquests dies, informa la cadena CNN. Biden ha apuntat com una possibilitat que Moscou orquestri "una operació de falsa bandera", un terme amb el qual es descriu les intervencions encobertes en què un determinat actor armat --en aquest cas Rússia-- culpa l'altra part per justificar l'inici d'una acció.