L'OTAN ha explicat aquest divendres que enviarà "milers de tropes" a l'est d'Europa "ràpidament". Després d'una reunió entre els líders de l'aliança per videoconferència, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha anunciat que "desplegaran elements de les Forces de Resposta de l'OTAN per terra, mar i aire per replicar ràpidament" en considerar que la invasió russa d'Ucraïna és "l'amenaça més gran per a l'OTAN en dècades". Segons Stoltenberg, és la primera vegada que activen aquestes forces especials, que tenen uns 40.000 efectius. "Putin ha comès un terrible error estratègic", ha dit Stoltenberg.

La Força de Resposta de l'OTAN és "una força multinacional altament preparada i tecnològicament avançada formada per components terrestres, aeris, marítims i Forces d'Operacions Especials" que es poden desplegar ràpidament, segons l'aliança. Els EUA, França, Alemanya i el Regne Unit contribuiran a aquest desplegament amb tropes seves.

Avís a Finlàndia i Suècia

Per la seva banda, Rússia ha advertit Finlàndia i Suècia sobre les conseqüències d'una possible adhesió a l'OTAN. El govern de Vladímir Putin ha dit que tindria repercussions polítiques i militars "greus". Així ho ha expressat la portaveu del ministeri d'Afers Exteriors rus, Maria Zakharova, preguntada per aquesta qüestió durant una roda de premsa.

Respecte al rumb que pren el conflicte internacional, el president rus, Vladímir Putin, ha afirmat està obert a negociar amb Ucraïna per aturar el conflicte, segons ha assegurat el ministeri d'Exteriors xinès en un comunicat després d'una trucada entre el líder del Kremlin i el president Xi Jinping.

L'agència estatal russa Interfax també informa, citant el portaveu del Kremlin Dmitry Peskov, que Putin podria enviar diplomàtics a negociar amb Ucraïna a Minsk –Bielorússia- sobre un "estatus neutral" per al país. Això sí, aquest estatus només s'acceptaria amb la "desmilitarització i desnazificació" d'Ucraïna, el que a la pràctica implica, com ja havia avançat el ministre rus Sergei Lavrov, que les negociacions només s'obriran si Ucraïna es rendeix.

A més, Putin ha instat l'exèrcit ucraïnès a donar un cop d'estat i prendre el poder a la "colla de drogoaddictes neonazis" del president ucraïnès Volodímir Zelenski, segons publica l'agència de notícies russa RT. A parer del mandatari rus, les Forces Armades d'Ucraïna haurien de "prendre el poder" al govern legítim i "negociar" la pau amb Moscou. 

Aquest divendres, Zelenski ha fet una crida a Rússia per obrir converses i evitar, així, més morts en els enfrontaments armats actuals. Però Lavrov ha suggerit que Moscou no reconeix el govern de Zelenski, al que ha acusat de dependre de les forces Occidentals i de "neonazis". El president del govern ucraïnès ha estat un dels protagonistes de la jornada, pel silenci sobre la seva localització. Els rumors apuntaven que s'hauria amagat en un refugi, però ell mateix ha sortit a desmentir-ho i s'ha gravat passejant per Kíev.

Adeu al Consell d'Europa, l'OCDE i Eurovisió

Pel que fa a les respostes dels organismes internacionals davant el conflicte armat, el Consell d'Europa (CoE) ha suspès la Federació de Rússia dels seus drets de representació al Comitè de Ministres i a l'Assemblea Parlamentària. La decisió té caràcter "immediat". En el comunicat emès pel CoE detallen que Rússia continua sent membre de l'agrupació de 47 estats europeus i està vinculada pels convenis pertinents de la institució, inclosa la Convenció Europea pels Drets Humans. Per l'altre, la Unió Europea de Radiodifusió (UER), organitzadora del festival d'Eurovisió, ha anunciat també que deixarà fora de l'edició d'enguany la participació de Rússia després de la petició de diversos països.

Per la seva banda, el secretari general de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), Mathias Cormann, ha emès un comunicat aquest divendres en què anuncia que el Consell de l'OCDE ha decidit finalitzar formalment el procés d'adhesió amb Rússia, que es va ajornar el 2014. A més, el secretari general explica que el Consell li ha demanat que prengui les mesures necessàries per tancar l'oficina que l'organisme té a Moscou i aturar totes les invitacions a Rússia a nivell ministerial i en els òrgans que figurin com a convidats. D'altra banda, també ha rebut el mandat de no iniciar nous acords per contribucions voluntàries amb el país de Putin i aturar projectes no començats finançats amb contribució russa.

Les tropes controlen Hostomel i Kíev

Respecte a l'avenç de les tropes, durant les últimes hores les forces armades de Rússia han tornat a aconseguir el control de l'Aeròdrom de Hostomel, prop de Kíev, i han bloquejat la capital ucraïnesa des de l'oest, segons ha informat aquest divendres el portaveu del Ministeri de Defensa rus, Ígor Konaixénkov. Durant l'operació, que s'ha dut a terme després que les forces ucraïneses havien recuperat el control de la zona aquesta matinada, l'exèrcit rus ha "eliminat" més de 200 efectius de les unitats especials ucraïneses, segons ha confirmat el mateix Ministeri de Defensa.

"En l'acció hi han participat més de 200 helicòpters russos. Durant la conquesta de l'aeroport s'han eliminat més de 200 nacionalistes de les unitats especials d'Ucraïna. Entre els militars russos no hi ha hagut pèrdues", ha assenyalat. Així, ha confirmat que Kíev queda bloquejada des de l'oest a mesura que les tropes russes avancen cap a la capital, on la població es prepara per a possibles atacs i bombardejos.

Un avió militar abatut a Kíev SERGEY DOLZHENKO

La nit de dijous, les tropes russes ja han perpetrat atacs a la capital d'Ucraïna. En aquest sentit, en un missatge de vídeo, Zelenski ha assegurat que "Ucraïna es defensa sola" mentre la comunitat internacional "s'ho mira des de lluny". En imatges difoses pel ministeri de l'Interior ucraïnès, es pot veure un edifici de 10 plantes impactat per coets militars que hi han provocat diversos incendis.

Resiliència

Per fer front als atacs russos, Zelenski va anunciar durant la nit de dijous la mobilització general de la població. Com a conseqüència, els homes d'entre 18 i 60 anys tenen prohibit sortir d'Ucraïna i poden ser cridats a files. També està en vigor la llei marcial. Des del ministeri s'ha encoratjat els ciutadans a respondre les tropes amb còctels mòlotov per "neutralitzar l'ocupant" i també s'ha demanat als residents que no surtin de casa. Per la seva banda, el comandant de les tropes ucraïneses Yuri Galuskin ha fet una crida a la població a allistar-se. Segons ha informat, ja no hi ha restriccions d'edat per apuntar-s'hi, s'ha simplificat tots els tràmits i només és necessari el passaport i el codi d'identificació. @Nexta_Tv ha publicat un vídeo on es poden veure els civils recollint armes.

Dijous, les forces russes van aconseguir controlar diversos objectius, entre ells la central nuclear de Txernòbil. Les forces militars russes estan a pocs kilòmetres de la capital. El president ha admès que ell és "l'objectiu número 1" de la invasió russa. De fet, des dels Estats Units apunten que el rus Vladímir Putin pretén col·locar un govern titella al país veí.  

Mentrestant, els EUA, la UE i el Regne Unit han anunciat en les últimes hores sancions dures contra Rússia, especialment dissenyades per aïllar Moscou a nivell econòmic, financer i tecnològic. Malgrat això, des de Kíev el govern avisa que no és suficient i que Putin segueix endavant amb els atacs.

Refugiats

L'Organització de les Nacions Unides ha admès aquest divendres que s’estan preparant per a l’arribada d’entre 1 i 5 milions de refugiats ucraïnesos, desplaçats a causa de l'atac rus contra Ucraïna. La directora regional d'UNICEF per a Europa i Àsia Central, Afshan Khan, ha afirmat que estan preparant amb ACNUR plans de contingència per a una possible sortida de fins a tres milions de persones cap a Polònia, i de fins a cinc milions considerant tots els països veïns. Khan ha detallat que s'ha reactivat el pla posat en marxa durant la crisi de refugiats que va es va viure a Europa entre el 2015 i el 2016, a conseqüència de la guerra a Síria.

Davant aquesta situació, estats fronterers amb Ucraïna com Polònia ja han començat a preparar centres d'acollida i hospitals per poder fer front a l'arribada dels refugiats ucraïnesos.

Una dona es lamenta a Kiev EFE

Aquest dijous ACNUR emetia un comunicat on mostrava la seva "preocupació" pel "ràpid deteriorament" de la situació i l'acció militar en curs a Ucraïna. L'organització de l'ONU per als refugiats advertia que les conseqüències humanitàries sobre les poblacions civils poden ser "devastadores", i recordaven que "no hi ha guanyadors a la guerra, però innombrables vides seran esquinçades". En el comunicat també asseguraven haver augmentat les seves operacions i capacitat a Ucraïna i als països veïns.

Així mateix, ACNUR feia una crida als governs dels països veïns que mantinguin les fronteres obertes a aquells que busquen seguretat i protecció. "Estem disposats a donar suport als esforços de tots per donar resposta a qualsevol situació de desplaçament forçat", afirmaven en el comunicat.

Soldats ucraïnesos, dins d'un camió EFE

Et pot interessar:

Per la seva banda, la UE ha anunciat aquest divendres un paquet amb ajudes de protecció civil amb el que enviarà uns dos milions de productes essencials com ara material mèdic, desinfectants, generadors elèctrics i kits de primers auxilis a Ucraïna.