L'exèrcit rus ha reprès l'ofensiva contra les ciutats ucraïneses de Mariúpol, a la costa del mar d'Azov, i Volnovakha, a mig camí entre la costa i Luhansk, hores després d'acordar un alto el foc amb Ucraïna. Ambdós països havien decidit aturar les hostilitats aquest matí per facilitar la sortida de civils de la ciutat de Mariúpol i de Zaporíjia, però el foc no ha cessat en cap moment. Les autoritats ucraïneses han acusat Rússia de no respectar l'alto el foc ni els corredors humanitaris pactats, mentre que des del Kremlin s'ha assenyalat els combatents ucraïnesos com a responsables.

Ha estat el portaveu del Ministeri de Defensa rus, Igor Konashenkov, qui ha anunciat la represa de l'atac contra Volnovakha i, sobretot, Mariúpol, situada en un punt clau entre les zones rebels sublevades contra el govern d'Ucraïna i la península de Crimea, annexionada per Rússia el 2014. Com ja havia fet aquest mateix dissabte el ministre d'Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, Konashenkov ha acusat la "falta de voluntat del costat ucraïnès" de l'incompliment de l'alto el foc. A més, ha detallat que s'ha tornat a l'ofensiva a les 18.00 hores de Moscou, és a dir, a les 16.00 en l'horari central europeu.

Hores abans, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha exigit que els corredors humanitaris funcionin "avui mateix" a Mariúpul i Volnovakha. "S'han de salvar vides, dones, nens i avis. Els hem de proporcionar menjar i medicines als que continuen a la ciutat", ha reclamat en una compareixença en la qual també ha xifrat en 10.000 els soldats russos morts des de l'inici de la invasió.

Estació de ferrocarrils de Lviv amb civils sortint amb un tren Joan Mateu Parra/ACN

L'evacuació havia de començar a les 11.00 i s'havia d'allargar durant cinc hores. Es recomanava fer-lo amb autobusos municipals o cotxes privats i es demanava a la població no desviar-se del recorregut traçat.

"Les tropes russes no han aconseguit les fronteres que preveien"

Durant la intervenció, Zelenski ha demanat que tothom que pugui defensar la ciutat "s'hi quedi per lluitar" i que treballaran, en paral·lel com a principal "tasca del dia" per fer possibles els corredors humanitaris. "Treballem per la pau", ha conclòs. Alhora, ha xifrat en 10.000 els soldats russos que han mort durant la invasió, molts "nens i joves". "Les tropes russes no han aconseguit les fronteres que preveien", ha celebrat.

En aquest sentit, ha garantit que des del govern es "protegirà" l'estat i "se salvarà gent". "El país no coneixerà caps de setmana, tan és l'hora o el dia que sigui. I així fins a la victòria", assegura. Zelenski s'ha mostrat convençut que aviat podran dir a la gent que tornin al país i assegura que mantenen contacte amb les institucions financeres mundials per a garantir el futur econòmic del país.

Un carrer de Kíiv, bloquejat per una barricada EFE / ZURAB KURTSIKIDZE

Més bombardejos i combats nocturns

Les alarmes han tornat a despertar els civils ucraïnesos aquest dissabte a primera hora a Kíiv, Txernigov, Yitomir i Sumy en què ja és el desè dia d'invasió russa a Ucraïna des que el president rus, Vladimir Putin, va iniciar una operació militar al país el passat 24 de febrer. Tot i això, la Policia de Khàrkiv ha detallat en un comunicat al seu perfil oficial de Facebook que almenys 188 persones, de les quals 122 són civils i 5 són nens, han mort en bombardejos i combats. A més, 394 persones van resultar ferides en tirotejos, de les quals 290 eren civils.

Més de 200 ucraïnesos arriben a Barcelona

227 ciutadans ucraïnesos, sobretot dones, adolescents i nens, han arribat aquest dissabte a l'aeroport del Prat en un vol procedent de Varsòvia (Polònia). L'operació ha estat coordinada pel govern espanyol i Vueling.

L'aerolínia va traslladar divendres a Polònia una vintena de turistes ucraïnesos que estaven a Catalunya quan va començar la invasió russa al seu país. A la nau també s'hi va enviar 1.700 quilos de material (medicines o roba).

Per evitar que l'avió tornés buit, i en col·laboració amb l'ambaixada de Polònia i consolat, s'ha organitzat un 'rescue flight'. Així ho ha explicat la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, que els ha rebut. Les persones que han arribat tenen familiars o amics a Espanya.