Ucraïna i Rússia han pactat l'obertura d'un corredor humanitari des de la ciutat de Sumi, segons han anunciat la viceprimera ministra, Iryna Vereschchuk i l'assessor presidencial Mykhailo Podolyak. La ruta, aprovada també segons el govern ucraïnès pel ministeri rus de Defensa, aniria fins a la ciutat de Poltava, més al sud, i inclouria combois i vehicles privats amb civils que els seguirien. En paral·lel, Moscou ha informat que aplicarà un alto el foc per permetre la sortida de civils de les ciutats de Kíiv, Khàrkiv, Mariúpol i altres ciutats, però per anar cap a Belarús i, posteriorment, agafar un avió a Rússia, segons confirma l'agència Interfax. Ucraïna rebutja frontalment aquesta opció, que considera "immoral".

D'altra banda, el ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dmytro Kuleba, ha acusat aquest dimarts Rússia "d'impedir l'evacuació humanitària" a la ciutat de Mariúpol. Segons Kuleba, amb aquesta negativa el president rus, Vladímir Putin, està mantenint 300.000 civils com a "hostatges" a Mariúpol malgrat l'acord per establir un corredor humanitari. En una piulada, Kuleba ha denunciat que no permetre l'evacuació de civils forma part d'una "estratègia deliberada" de "crims de guerra" per part de Rússia. Com a exemple de les conseqüències d'aquesta acció, el titular d'Exteriors ha informat de la mort d'un nen a Mariúpol per deshidratació.

Almenys 10 morts en un bombardeig a Sumi

Diverses cases han sigut destruïdes per bombardejos russos aquest dilluns a la matinada al centre de la ciutat de Sumi i han deixat almenys vint morts, entre els quals, nens, segons ha confirmat el cap de l’Administració estatal regional de Sumi, Dmitró Zhivitskii. «Aquestes són cases particulars. Lamentablement, hi ha víctimes. Entre les quals hi ha nens», ha dit, segons han confirmat les agències de notícies ucraïneses Ukrinform i UNIAN.

Zhivitskii ha informat a través del seu perfil oficial de Facebook que també hi hauria hagut bombardejos en zones residencials a Bititsia i Okhtirka. El Servei Estatal d’Emergència d’Ucraïna, així com diferents metges, estarien avaluant la situació i treballant al terreny per apagar els incendis i socórrer els ferits.

Poc abans, entre les deu i les onze hores (hora local) les alarmes per avisar la població d’un possible atac aeri saltaven a Sumi i Kriví Rih, segons ha informat la televisió ucraïnesa Canal 24.

Zelenski apareix en el seu despatx: "No tinc por a ningú"

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va aparèixer ahir nit per primera vegada en el seu despatx, des d'on va gravar un vídeo per a demostrar de nou que es troba a Kíiv per a dirigir, "sense por a ningú", la defensa del país contra l'ofensiva militar russa.

En el vídeo nocturn, que comença amb un pla que mostra per la finestra el barri governamental, Zelenski va afirmar: "Aquesta és la nit de Kíiv. Dilluns a la nit en el dotzè dia de la nostra lluita, la nostra defensa". "Tots som aquí, tots estem treballant. Tots estan on han d'estar. Jo estic a Kíiv, el meu equip m'acompanya", va recalcar.

Rússia espera acordar amb Ucraïna el reconeixement de l'annexió de Crimea

El cap de la delegació negociadora russa, Vladimir Medinski, ha expressat aquest dimarts la seva esperança que es pugui trobar "abans o després" un acord amb Ucraïna per al reconeixement de la independència de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk i la pertinença a Rússia de la península de Crimea.

"No vull comentar sobre el que va dir la part ucraïnesa sobre les negociacions. Hem acordat no fer-ho públic", ha dit, abans d'agregar que Kíiv ha traslladat que aquests reconeixements són "pràcticament impossibles". "Al meu entendre, hi ha una gran diferència entre impossible i pràcticament impossible", ha valorat.

D'altra banda, el viceprimer ministre rus Alexander Novak ha advertit aquest dilluns que el seu país podria deixar de subministrar gas natural a Alemanya a través del gasoducte Nord Stream 1 en resposta "recíproca" a les sancions imposades pels Estats Units i els seus aliats després de la invasió russa d'Ucraïna.

Novak ha indicat en un discurs televisat que no s'ha pres encara cap decisió sobre el gasoducte, que funciona "a plena capacitat". Quant al possible embargament de petroli rus que remenen Washington i els seus aliats, Novak ha subratllat que aquesta mesura tindria "conseqüències catastròfiques per al mercat mundial", on el barril es paga ja a més de 300 dòlars.

L'OCDE suspèn la participació de Rússia i Bielorússia

Per la seva banda, l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha anunciat aquest dimarts que suspèn immediatament la participació de Rússia i Bielorússia en els seus òrgans. La decisió es pren com a represàlia per la decisió de Rússia d'envair Ucraïna.

Així mateix, els membres d'aquesta organització internacional han demanat al secretari general que "desenvolupi propostes per reforçar encara més el suport al govern democràticament escollit d'Ucraïna, incloses propostes per ajudar en la recuperació i reconstrucció". Amb seu a París, l'OCDE té com a missió promoure la llibertat individual i la millora econòmica i social al món.

Aquest dimarts també s'ha conegut que el president dels Estats Units, Joe Biden, anunciarà avui mateix que els Estats Units prohibiran les importacions de petroli rus per la guerra a Ucraïna, segons publiquen diversos AP i ABC News. Aquest moviment, que s’estendrà també al gas natural i al carbó, respon a la petició del president d’UcraïnaVolodímir ZelenskI, tant als Estats Units com a Occident perquè tallin les importacions de gas rus, una mesura que fins ara no s’incloïa als paquets de sancions.