Quatre dies abans de la invasió russa d’Ucraïna, dues investigadores de l’Acadèmia Nacional de les Ciències d’Ucraïna pronunciaven les següents paraules durant una conferència a Brighton (Anglaterra): «Ucraïna té una potent base de recursos minerals i té una gran oportunitat de convertir-se en un dels principals productors de liti del món».

Segons la revista Scientific Collection Inferconf, les científiques Svitlana Vasylenko i Uliana Naumenko van arribar a assegurar que Ucraïna podria tenir reserves d’unes 500.000 tones de liti per explotar, un preuat material que s’utilitza en tecnologia i fins i tot en medicaments. Poc després, Vladimir Putin ordenava a l’invasió del seu país veí.

Per això, existeix la hipòtesi que va ser precisament aquesta matèria primera la que va precipitar la decisió de Putin d’envair Ucraïna. Però, què és exactament i per a què serveix el liti?

Clau en la fabricació de bateries

El liti és el metall més lleuger conegut, i es troba en salmorres naturals, pous petrolífers, aigua de mar i camps geotermals. És un gran conductor del calor i l’electricitat. Per això, és fonamental per a la fabricació de bateries. Això fa que el liti es trobi en dispositius tecnològics com a telèfons mòbils, tauletes i ordinadors.

Un mòbil té una mica menys d’un gram de liti, un ordinador portàtil té al voltant de tres grams, i un vehicle elèctric necessita entre tres i quatre quilos d’aquesta matèria. Així mateix, també juga un paper fonamental en les energies renovables, ara en auge, ja que les bateries de liti tenen la capacitat d’emmagatzemar l’energia elèctrica generada a partir de plaques solars o molins d’energia eòlica.

A més, el liti també és conegut pel seu ús en el camp de la medicina. Avui dia, s’utilitza per tractar i prevenir els episodis de mania en les persones amb trastorn bipolar.

Dependència d’Espanya

L’Il·lustre Oficial Col·legi de Geòlegs (ICOG) ha reconegut la dependència energètica que té Espanya, que s’ha fet «més evident» arran de la pandèmia i la guerra a Ucraïna. Per això, cridia al país a explotar els seus propis recursos naturals, no només de liti, sinó també d’hidrocarburs, les terres rares, el wolframi o l’urani i la fracturació hidràulica, que té «un gran potencial» a Espanya.

L’ICOG assegura que Espanya té un «gran potencial miner que podria representar desenvolupament, ocupació i la millora del nivell de vida nacional». En aquest sentit, assenyala les comunitats de Castella-la Manxa, Extremadura, Galícia i Castella i Lleó com alguns dels llocs amb potencial miner per reduir la dependència de països tercers en el subministrament d’aquestes matèries primeres bàsiques per a la indústria. No obstant això, segons l’ICOG, Espanya està mancada d’una política minera que s’inclogui en el marc de la Iniciativa de la Matèries primeres de la Unió Europea. El Col·legi diu que fa més d’una dècada que alerta els poders públics de les conseqüències de no aprofitar els recursos naturals.