Trenta-vuit periodistes van ser assassinats en 15 països en els tres primers mesos de l’any, cosa que representa tres comunicadors morts en circumstàncies violentes cada setmana, ha denunciat avui l’ONG Campanya Emblema de Premsa, que milita per la protecció dels periodistes.

Aquestes xifres són significativament superiors a les registrades en el mateix període de l’any passat, quan un total de 15 van ser assassinats.

L’agreujament de la situació de seguretat per als periodistes s’atribueix a la guerra d’Ucraïna i a la criminalitat a Mèxic, apunta l’entitat.

La guerra a Ucraïna ja ha segat la vida de nou periodistes i prop de vint n’han resultat ferits. A més, almenys 10 més han sigut detinguts.

A Mèxic, la xifra dels periodistes morts des que va començar l’any pràcticament s’equipara al nombre total de morts de tot el 2021.

Protegir el col·lectiu

El president de l’ONG, el periodista suís Blaise Lampen, va demanar a les parts del conflicte protegir el col·lectiu perquè compleixi amb la seva missió i que s’investigui independentment cada mort perquè els responsables responguin pels seus actes.

«Les autoritats han de lluitar amb molta més fermesa contra la impunitat i buscar més activament els responsables d’aquests assassinats i els seus patrocinadors», va continuar.

Altres països on van morir de forma violenta periodistes van ser Haití, l’Índia, el Pakistan, el Iemen, el Brasil, el Txad, els Estats Units, les Filipines, Guatemala, Hondures, Kazakhstan, Birmània i Turquia.

Davant el deteriorament que s’evidencia, l’ONG ha llançat una nova crida a l’ONU perquè es discuteixi l’adopció d’una convenció internacional que reforci la protecció dels periodistes amb mecanismes d’investigació i enjudiciament.