Durant la intervenció per videoconferència de Volodímir Zelenski al Parlament grec, el president ucraïnès va cedir aquest dijous la paraula a un soldat grecoucraïnès que està lluitant a Mariúpol i qui es va identificar com a membre del batalló neonazi Azov. Aquesta intervenció va causar enrenou entre els partits grecs.

En la seva breu intervenció des de Mariúpol, el combatent va assenyalar al ple del Parlament hel·lè que té origen grec i que el seu avi «havia lluitat contra els nazis en la Segona Guerra Mundial». No obstant, poc després i referint-se a la situació en què es troba la ciutat assetjada de Mariúpol, va reconèixer pertànyer al batalló neonazi Azov, un regiment de la Guàrdia Nacional d’Ucraïna que es va fundar com a grup paramilitar nacionalista a l’inici de la guerra del Donbass.

El vídeo amb la salutació d’aquest home va ser mostrat enmig del discurs de Zelenski, que va voler donar amb això pas al testimoni d’un ciutadà grecoucraïnès, tot i que, a jutjar per les reaccions, no va comptar amb les repercussions que causaria entre els partits.

«Inacceptable»

El principal partit de l’oposició, l’esquerrà Syriza, va qualificar d’«inacceptable» que un membre d’aquest batalló es dirigeixi al Parlament grec, i quatre diputats d’aquesta formació fins i tot van abandonar la sala després que el soldat en qüestió s’identifiqués com a membre d’aquest regiment. Fonts pròximes al president del Parlament, Kοstas Tasulas, van assenyalar als mitjans grecs que aquest havia sigut informat que es reproduirien dos vídeos de combatents a Mariúpol, sense especificar.

El partit comunista KKE, que per endavant va decidir no assistir al discurs de Zelenski perquè considera que el Govern ucraïnès ha legitimat la «propaganda nazi» i ha «integrat el regiment Azov orgànicament en l’exèrcit ucraïnès, la policia i totes les estructures estatals», va assenyalar després del discurs que el que va passar a la sala «justifica absolutament» la postura que havia pres el partit.

L’episodi va provocar reaccions fins i tot al si del partit governant, Nova Democràcia. Segons els mitjans grecs, l’ex primer ministre i membre de l’ala més conservadora del partit, Antonis Samaras, va qualificar de «greu error» la intervenció del combatent.