La policia de Nova York ha arrestat aquest dimecres Frank Robert James, l’home de 62 anys que dimecres havia sigut formalment identificat com a sospitós del tiroteig de dimarts al metro de Nova York, que va deixar 10 persones ferides de bala i 13 més amb lesions per inhalació de fum, caigudes i atacs de pànic.

Dos agents han vist James passejant pels carrers de l’East Village i l’han arrestat al carrer Saint Marks segons ha informat CNN.

L’arrest posa fi a gairebé 30 hores de persecució i recerca, i permet un descans a una ciutat que havia arrencat la jornada amb un increment de la presència policial a les estacions de metro i amb les possibles pors doblegades per les obligacions. El metro de Nova York i els passatgers han tornat aquest dimecres a la rutina un dia després del tiroteig que va desencadenar el caos i el pànic, i va deixar 23 persones ferides, incloent-ne 10 amb ferida de bala.

Les autoritats tenien clar que James va ser qui va desencadenar el terror al segon vagó de la línia N quan es movia ple en hora punta entre l’estació del carrer 59 i la del carrer 36 a Sunset Park, a Brooklyn, quan va llançar dues granades de fum i després va obrir foc amb almenys 33 trets.

Pertorbadora empremta a YouTube

Tampoc queda dubte que una llarga sèrie de pertorbadors vídeos a YouTube pertanyen a James. La plataforma els ha eliminat aquest mateix dimecres i ha suspès el compte de James, que operava sota el nom «Profeta de la veritat», per «violar les directrius de la comunitat». Són gravacions que va començar a penjar fa dos anys, amb l’última datada aquest mateix dilluns, en què llançava diatribes carregades de racisme, tant contra blancs com contra negres, i misogínia, així com missatges d’ira, violència i amenaces. «Necessitem veure més tirotejos massius», deia en una de les gravacions.

En alguns dels vídeos, gravats aquest mateix any, James carregava també contra l’alcalde de Nova York, Eric Adams, un fet que ha portat a reforçar, com a mesura de precaució, la protecció del primer regidor, que es troba confinat des de fa tres dies a causa d’haver donat positiu en una prova de covid-19. James qüestionava els plans d’Adams per reduir la presència de persones sense llar al metro i la criminalitat al soterrani i assegurava que estaven «destinats a fracassar».

 James també assegurava patir estrès posttraumàtic i haver sigut «víctima» del sistema de suport per a les persones amb trastorns mentals a Nova York en una crisi.

 En un dels vídeos gravats recentment després de sortir de Milwaukee (a Wisconsin) cap a Filadèlfia (a Pennsilvània), dues ciutats on tenia direccions conegudes, James assegurava que es dirigia a la «zona de perill». I en un altre gravat dilluns deia: «He passat molta merda en què puc dir que volia matar gent. Volia veure la gent morir davant de la meva puta cara immediatament. Però vaig pensar sobre el fet que, coi, no vull anar a la puta presó».

Complicacions 

La recerca de James s’havia complicat a causa de les fallades a les càmeres de seguretat de la xarxa de metro, però els investigadors han aconseguit imatges gravades en altres estacions, així com d’altres de passatgers que anaven al vagó que va atacar. El succés també ha revifat l’interès d’Adams d’explorar la instal·lació de tecnologia que pugui contribuir a detectar la presència d’armes de foc al metro, tot i que l’alcaldia ha hagut de matisar que s’exclou per ara la idea d’utilitzar detectors de metalls similars als dels aeroports.