Rússia intentarà obrir un nou front contra Ucraïna des de Moldàvia, i diversos «indicadors» apunten a un atac rus contra aquesta antiga república soviètica en un futur proper, segons fonts militars ucraïneses citades pel diari ‘The Times’.

Si aquesta incursió té èxit, permetria a les forces russes entrar al port d’Odessa, al mar Negre, des de l’oest, va dir aquest dilluns el diari britànic, que va recordar que Moldàvia només té 3.250 soldats en el seu Exèrcit.

«Creiem que el Kremlin ja ha pres la decisió d’atacar Moldàvia. El destí de Moldàvia és molt crucial. Si els russos comencen a prendre el control, militarment serem un objectiu més fàcil i l’amenaça per a Ucraïna serà existencial», va assenyalar una font militar ucraïnesa.

Les tensions han augmentat a Transnístria, una regió separatista de Moldàvia, després d’una sèrie de misterioses explosions atribuïdes a «terroristes».

Transnístria, que es va formar el 1990 després que la Unió Soviètica es dissolgués, limita amb el sud-oest d’Ucraïna i està sota el control de funcionaris prorussos.

Els analistes occidentals creuen que l’objectiu del Kremlin és crear un pont terrestre des de Rússia al llarg de la costa d’Ucraïna fins a Transnístria, i aïllar Ucraïna del mar Negre, va assenyalar ‘The Times’.

Moldàvia està fent front a una gran afluència de refugiats i també a les conseqüències econòmiques de la guerra, ja que ha frenat gairebé el 15% de les seves exportacions.

D’acord amb la font militar, la intel·ligència ucraïnesa apunta a una activitat a l’aeròdrom principal de Tiraspol, la capital de Transnístria, cosa que suggereix que els russos s’estan preparant per al conflicte, amb avions de transport Ilyushin-76 i possiblement helicòpters que encara han d’arribar.

S’estima que al voltant de 1.500 soldats russos ja estan a Transnístria, d’acord amb funcionaris occidentals.

Segons el diari, Rússia podria crear un «pretext» per intervenir a Moldàvia per fer-ho coincidir amb la desfilada del Dia de la Victòria, el 9 de maig, que recorda la derrota dels nazis en la Segona Guerra Mundial.