El Consell de Drets Humans de l'ONU ha aprovat aquest dijous una resolució per "augmentar l'escrutini sobre el "deteriorament de la situació dels drets humans" a Ucraïna "arran de l'agressió russa", després que l'alta comissionada pels Drets Humans, Michelle Bachelet, hagi confirmat que la seva oficina continua verificant acusacions de violacions de la llei internacional de drets humans i de la llei internacional humanitària internacional "moltes de les quals poden comportar crims de guerra". Bachelet ha assegurat que només a la regió de Kíiv s'ha certificat la troballa de mil cadàvers, alguns dels quals morts durant les hostilitats, però altres "que semblen haver estat executats de manera sumària".

"Aquests assassinats de civils sovint semblen intencionats, duts a terme per franctiradors o soldats. Els civils van ser assassinats quan creuaven el carrer o quan deixaven el refugi per anar a buscar menjar i aigua. Altres van ser morts quan marxaven amb els seus vehicles", ha indicat la comissionada.

Bachelet ha indicat, a més, que el patró dels abusos "continua estan causant per l'ús d'armes explosives de gran abast en àrees poblades, com ara el llançament d'artilleria pesada incloent-hi coets, míssils i atacs aeris".

L'alta comissionada dels Drets Humans de l'ONU ha subratllat que la majoria d'aquestes accions són responsabilitat de l'exèrcit rus, per bé que, en menor mesura, també se n'atribueixen a les forces ucraïneses.

La resolució s'ha aprovat amb 33 vots a favor, 2 en contra (els de la Xina i Eritrea) i 12 abstencions (Armènia, Bolívia, el Camerun, Cuba, l'Índia, el Kazakhstan, Namíbia, el Pakistan, el Senegal, el Sudan, l'Uzbekistan i Veneçuela).