La companyia energètica russa Inter RAC ha tallat a la matinada el subministrament elèctric a Finlàndia a través de la filial RAC Nordic Oy. Al·lega «problemes per rebre pagaments per l’electricitat venuda», ha informat Fingrid, l’empresa finlandesa que gestiona la xarxa elèctrica. Inter RAC és l’únic operador d’exportació i importació d’electricitat a Rússia, i el principal client històricament ha sigut Finlàndia: La llum importada des de Rússia suposa al voltant del 10% del consum total del país nòrdic.

Divendres RAC Nordic Oy havia advertit que es veia «obligada a suspendre la importació d’electricitat a partir del 14 de maig», en un moment en què les tensions entre Rússia i Finlàndia creixen: el país nòrdic va anunciar la voluntat d’entrar a l’OTAN. El Kremlin considera l’adhesió a l’Aliança Atlàntica una «amenaça» i va avisar que es veuria «obligat a adoptar mesures de resposta militar» per garantir la seva «seguretat nacional».

La filial ha assegurat que ha estat «important electricitat de Rússia a Finlàndia i venent-la a la borsa Nord Pool durant molts anys», però que les vendes efectuades des del 6 de maig «encara no s’han acreditat amb fons en el seu compte bancari».

Reemplaçar les importacions

«Esperem que la situació millori aviat i que el comerç d’electricitat amb Rússia pugui reprendre’s», va afegir la filial de la companyia russa. Per la seva banda, Fingrid ha manifestat que el subministrament «no es veu amenaçat» per aquesta decisió perquè suposa un 10% del consum de Finlàndia.

«Les importacions que queden es poden reemplaçar al mercat de l’electricitat important més electricitat de Suècia i en part també mitjançant la producció nacional», ha afegit el vicepresident d’operacions de Fingrid, Reima Päivinen, a través d’un comunicat.