El Tribunal d'Apel·lació de Gant dictarà sentència aquest dimarts sobre l'extradició del raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. Després que el Tribunal de Cassació ordenés reexaminar el cas després del rebuig inicial d'Apel·lació d'entregar el cantant a Espanya, ara el tribunal s'ha de pronunciar de nou sobre la demanda d'extradició del raper, condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces. La revisió del cas ordenada per Cassació només afecta, però, al delicte d'injúries a la corona, la resta estan descartats. Sigui quina sigui la decisió del tribunal aquest dimarts, les parts poden recórrer un altre cop a Cassació, que només pot revisar qüestions de procediment.

Valtònyc lluita des del 2018 als tribunals contra l'ordre d'extradició a Espanya, que el demana per complir la condemna de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. Un tribunal de primera instància va rebutjar l'entrega del cantant, una decisió després confirmada també pel Tribunal d'Apel·lació de Gant el desembre del 2021 en considerar que cap dels crims és punible a Bèlgica. Per acceptar una euroordre, cal que els crims siguin equiparables al país que examina la petició d'extradició, segons marca la normativa europea.

Malgrat el rebuig d'Apel·lació a entregar el cantant, el cas va arribar a una instància més, a Cassació, arran d'un recurs de la fiscalia belga. L'alt tribunal va revisar la sentència d'Apel·lació i va ordenar repetir el judici en anul·lar la sentència relacionada amb les injúries a la corona. Per aquest motiu, ara una nova sala de jutges ha de reexaminar el cas, però només per revisar, tenint en compte les instruccions de Cassació, si els insults de Valtònyc al rei serien un delicte a Bèlgica segons el codi penal del país i tenint en compte les instruccions de Cassació. L'extradició per enaltiment del terrorisme i amenaces ha quedat ja descartada.

La decisió de Cassació

En la seva decisió en resposta a un recurs de la fiscalia belga, Cassació va criticar que Apel·lació digués que els insults de Valtònyc a la monarquia espanyola "no estan penalitzats en la legislació belga per cap altra disposició que no sigui la llei del 1847", que imposa penes de fins a tres anys de presó per injúries a la corona.

"Tanmateix, no va examinar si els fets, tenint en compte la sentència del Tribunal Constitucional del 28 d'octubre del 2021, no són punibles amb els articles 275-277 i 444, 445, 448 i 449 del codi penal", apuntava.

Els articles 275-277 del codi penal belga castiguen els insults contra funcionaris públics i figures constitucionals amb penes de fins a un mes de presó. Els altres articles fan referència als delictes de difamació i insults en general, penats amb fins a un any de presó i de dos mesos, respectivament.

Tal com va assenyalar Cassació, el tribunal de Gant haurà de tenir ara en compte la sentència del Tribunal Constitucional belga, que indica que les opinions crítiques contra institucions, personatges públics o el sistema constitucional d'un estat s'emmarquen en la llibertat d'expressió, tal com marca la jurisprudència d'Estrasburg.