Ucraïna ha confirmat aquest dimarts la rendició de la ciutat de Mariúpol, convertida en icona de la resistència davant la invasió russa. L’Estat Major de l’Exèrcit d’Ucraïna ha dit aquest dimarts que els soldats que van resistir a les forces militars russes a Azovstal, a la ciutat del sud-est del país, han complert la seva missió. Aquesta comunicació s’ha fet pública després de l’evacuació de més de 260 combatents ferits, mig centenar dels quals ho estan de gravetat, que resistien a la planta siderúrgica, únic bastió ja de resistència.

«La guarnició de Mariúpol ha complert la seva missió de combat. El Comando Militar Suprem va ordenar als comandants de les unitats estacionades a Azovstal que salvessin la vida del personal» que es manté allà, ha assegurat l’alt comandament militar en un comunicat publicat a Facebook i que reprodueixen les agències locals. Un total de 53 militars greument ferits han sigut traslladats a un centre mèdic a Novoazovsk, a la zona ocupada per les forces russes. I 211 defensors han sigut evacuats a través del corredor humanitari a Olénivka, també en territori controlat per Moscou. Tots ells, segons el Govern de Kíiv, tornaran al territori sota control d’Ucraïna a través d’un procediment d’intercanvi.

El comunicat no aclareix si a les instal·lacions siderúrgiques que han sigut bombardejades pels russos durant setmanes encara hi ha soldats, ni tampoc concreta qui han sigut els responsables del trasllat dels soldats russos, la majoria d’ells, vinculats a l’ultranacionalista regiment Azov.

La caiguda a mans russes d’aquest últim reducte militar de Mariúpol proporciona a Moscou la possibilitat d’establir un corredor entre l’est ucraïnès (el Donbass) i la península de Crimea, que ja controla des del 2014.