L’exèrcit rus va anunciar aquest divendres l’«alliberament total» de l’estratègica ciutat de Mariúpol, a l’est d’Ucraïna, després de la rendició dels últims soldats atrinxerats des de feia setmanes a la siderúrgica Azovstal, cosa que ve a dir que ja ha pres la fàbrica que es va convertir en símbol de la resistència ucraïnesa a la ciutat ara arrasada pels russos.

«Des del 16 de maig del 2016, 2.439 nazis del [batalló] Azov i militars ucraïnesos bloquejats a l’acereria es van rendir. Avui, 20 de maig, l’últim grup de 531 combatents es va entregar», va dir el portaveu del ministeri rus de Defensa, Igor Konatxenkov.

«Els túnels del lloc, on s’amagaven els combatents, van passar sota control complet de les forces armades russes», va afegir.

Segons el portaveu, el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, va comunicar al president rus, Vladímir Putin, «el final de l’operació i l’alliberament total del complex [d’Azovstal] i de la ciutat de Mariúpol».

Konatxenkov va precisar que el cap del batalló Azov, una milícia integrada a l’exèrcit ucraïnès, es va entregar a les forces russes i va ser evacuat en un «vehicle blindat especial» per evitar que sigui agredit per habitants hostils.

Xoigú havia afirmat que les seves tropes han «rescatat» 177 civils i capturat 1.908 «nacionalistes» que «han deposat les seves armes», segons l’agència de notícies TASS.

El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) va demanar dijous un accés «immediat» a aquests presoners, dels quals intenta també obtenir dades. Les autoritats ucraïneses, per la seva banda, mantenen el seu interès de fer un futur canvi de presoners amb els militars que siguin capturats després d’abandonar la fàbrica d’acer.