Almenys 21 persones han mort, 19 infants i dos adults, en un tiroteig que ha tingut lloc aquest dimarts en l'escola de primària Robb de la ciutat d'Uvalde, a l'estat de Texas, al sud dels Estats Units. Així ho ha confirmat el sergent del Departament de Seguretat Pública de Texas, Erick Estrada, a la cadena estatunidenca CNN, que també ha precisat que el sospitós, identificat com Salvador Ramos, veí d'Uvalde, ha disparat a la seva àvia abans d'entrar a l'escola amb un rifle en mà.

"El sospitós s'ha accidentat amb el cotxe a prop de l'escola. Ha sortit del vehicle amb el que crec que era un rifle i ha intentat entrar a l'escola on ha estat abatut per la Policia", ha indicat Estrada. El testimoni també ha precisat que el jove de 18 anys portava armilla antibales, l'arma i una motxilla.

Abans de desplaçar-se fins a l'escola i provocar la matança, l'assaltant també ha disparat a la seva àvia, qui ha estat traslladada amb avió a un hospital a Sant Antonio i es troba en estat crític.

La portaveu del Departament de Seguretat Nacional, Marsha Espinosa, ha publicat al seu perfil oficial de Twitter que els agents de l'ordre, tant fronterers com de la Policia estatunidenca han rebut trets del tirador, que s'havia atrinxerat. "Arriscant les seves pròpies vides, aquests agents de la Patrulla Fronterera i d'altres oficials s'interposen entre el tirador i els nens en l'escena per desviar l'atenció del tirador de les possibles víctimes", ha piulat Espinosa.

Infants i professors supervivents han estat evacuats a hospitals de la zona, i el balanç de morts podria pujar, engrandint així les xifres d'una massacre que és la més gran des del 2012, quan el jove Adam Llança, de 20 anys, va entrar a l'escola de Sandy Hook, a Conneticut, on va matar a 20 nens i sis adults.

Segons ha recollit la cadena estatunidenca NBC News, el senador demòcrata Roland Gutiérrez ha assegurat que Salvador Ramos va comprar dos rifles semiautomàtics quan va complir 18 anys en una armeria de l'àrea d'Uvalde, encara no fa set dies.

Salvador Ramos, el presumpte autor del tiroteig INSTAGRAM

Poc després dels fets, el governador de Texas, Greg Abbott, ha confirmat que havien "disparat i matat horrible i incomprensiblement a 14 estudiants i un mestre". També ha titllat d'"horrible" l'ocorregut i ha assegurat que és quelcom que "no es pot tolerar". "Els texans de tot l'estat estan de dol per les víctimes d'aquest crim sense sentit i per la comunitat d'Uvalde", ha dit.

El tirador hauria comprat dos rifles semiautomàtics quan va complir 18 any

"He donat instruccions al Departament de Seguretat Pública de Texas i als Texas Rangers perquè treballin amb les forces de l'ordre públic locals per investigar a fons aquest delicte", ha assegurat Abbott.

Per la seva banda, l'alcalde d'Uvalde, Don McLoaughlin, havia reconegut prèviament a l'esmentada televisió que la situació era "molt dolenta" i que el seu equip estava intentant contactar amb els pares dels nens per transmetre'ls tota la informació que disposen.

De la mateixa manera, el Departament de Seguretat Nacional ha confirmat a les seves xarxes socials que el secretari Alejandro Mayorkas està sent informat de l'atac i que l'ens s'està coordinant amb les agències locals per atendre la situació.

Anteriorment, el Districte Escolar Independent Consolidat d'Uvalde havia informat al seu perfil de Twitter que hi havia un "tiroteig actiu" als voltants, per la qual cosa havia demanat a la població allunyar-se de la zona. Més tard, l'organisme ha anunciat la suspensió de totes les activitats escolars del districte.

Seguiment del Govern

La vicepresidenta nord-americana, Kamala Harris, ha fet declaracions sobre el tiroteig i ha dit que el president, Joe Biden, i ella mateixa estan "seguint de prop la situació". "Encara que no en coneixem tots els detalls, sabem que hi ha pares que han perdut als seus fills, famílies que han perdut als seus fills i molts altres que han resultat ferits", ha dit Harris.

Així, ha subratllat que "ja és suficient". "Com a nació hem de tenir el valor de prendre mesures i comprendre el nexe entre què constitueix una política pública raonable i assenyada per garantir que res com això torni a succeir", ha agregat.

El tiroteig ha succeït el mateix dia de les eleccions a Texas, quan els votants de tot l'estat han anat a les urnes per a les primàries que preparen l'escenari per a les votacions de novembre, segons ha recollit el diari 'The New York Times'.