El Govern dels Estats Units va alertar al maig 14 països, la majoria situats a l’Àfrica, que existia la possibilitat que Rússia mirés de vendre gra robat a Ucraïna. El Departament d’Estat del país nord-americà ha indicat que existeixen indicis que almenys tres vaixells podrien transportar gra robat d’Ucraïna, segons informacions del diari The New York Times.

L’alerta de Washington ha incrementat el dilema per a molts països africans, que s’enfronten a problemes alimentaris i de proveïment en plena guerra d’Ucraïna. Dades de l’ONU assenyalen que Ucraïna i Rússia generalment subministren prop del 40% del gra importat per l’Àfrica.

A causa del conflicte, el preu dels grans ha augmentat el 23% al llarg de l’últim any. A la banya d’Àfrica, la sequera ha deixat uns 17 milions de persones a punt de la inanició, especialment a països com Somàlia, Etiòpia i Kenya.

El Ministeri de Política Agrària i Aliments d’Ucraïna ha indicat que existeixen indicis que les «forces invasores» estan portant a terme exportacions de gra des de territoris temporalment ocupats a Kherson, Zaporíjia, Lugansk, Donetsk i Khàrkiv, entre altres regions. El gra robat s'està traslladant a Rússia o a la península de Crimea, segons les autoritats ucraïneses.

Cereals bloquejats

A més del suposat robatori de gra, existeix el perill que els cereals aconseguits a Ucraïna quedin bloquejats al país i no es puguin exportar als països consumidors. Segons el president Volodímir Zelenski, aquesta tardor la xifra podria ascendir a 75 milions de tones de gra bloquejat.

En una roda de premsa a Kíiv, Zelenski ha explicat que ha mantingut converses amb el Regne Unit i Turquia perquè un tercer país garanteixi el pas de les exportacions de gra ucraïneses a través del mar Negre, dominat per Rússia.