La primera ministra d’Escòcia, la nacionalista Nicola Sturgeon, té previst llançar una nova campanya per convocar un segon referèndum sobre la independència de la regió, que espera concretar a finals del 2023.

Sturgeon, en declaracions a la BBC, ha contestat amb un «sí» a la pregunta de si estava posant en marxa formalment la campanya per al plebiscit «número dos» sobre l’escissió d’Escòcia, regió que està unida a la resta del territori britànic des del 1707.

La primera ministra té previst divulgar una sèrie de documents amb què justificarà la celebració d’una nova consulta, després que en el primer referèndum –celebrat el setembre del 2014–, el 55% dels escocesos van rebutjar la separació enfront del 45% que van recolzar la independència.

«Si el 2014 haguéssim sabut tot el que sabem ara sobre el camí que el Regne Unit prendria, estic segura que Escòcia hagués votat llavors pel sí», ha afegit Sturgeon amb referència al Brexit.

En el referèndum sobre la permanència o sortida de la UE celebrat el juny del 2016, Escòcia va votar per la permanència, però el resultat final de tot el territori va ser el Brexit.

El primer document que Sturgeon donarà a conèixer compararà Escòcia amb altres països europeus i explicarà les raons per les quals la regió es beneficiarà si aconsegueix la independència. Més endavant, Sturgeon espera divulgar documents relacionats amb la divisa, els impostos, la defensa, la seguretat social i les pensions, la participació en la UE i el comerç.

«La conclusió molt clara és que Escòcia estaria molt millor com a país independent», ha comentat la primera ministra, que va puntualitzar que l’objectiu és que la convocatòria sigui legal, oficialment reconeguda.