Més de mil persones han mort i unes 1.500 han resultat ferides aquest dimecres a l’Afganistan per un terratrèmol de 6,1 en l’escala de Richter ocorregut a la frontera amb el Pakistan, el país veí del sud-est. El sisme ha afectat sobretot una zona rural, remota i pobra, amb cases construïdes amb materials barats pels seus propis inquilins.

«És probable que la xifra augmenti, ja que alguns dels pobles a l’epicentre estan en zones allunyades, a dalt de les muntanyes, i costa temps recollir detalls de la situació», ha dit el ministre d’Interior del Govern talibà de l’Afganistan, Salahuddin Ayubi.

El sisme, que segons el Servei Geològic dels Estats Units (USGS) ha tingut l’epicentre a uns 44 quilòmetres de la ciutat de Khost, s’ha pogut notar a tot Afganistan, el Pakistan, i part de l’Índia. De moment, no hi ha notícies de víctimes mortals als altres països afectats, tot i que sí que s’han detectat desperfectes materials al Pakistan.

Petició d’ajuda

«Demanem a totes les agències d’ajuda humanitària que enviïn els seus equips immediatament a la zona afectada per evitar que la catàstrofe empitjori», ha demanat un dels portaveus talibans, Bilal Karimi. Des de l’agost del 2021, amb la presa de Kabul pel grup extremista, la capital del país, l’Afganistan viu aïllat del món, sumit en una crisi d’aliments descontrolada i amb un Govern que ha vist com els diners del tresor afganès desapareixien de les seves mans. 

Àsia central –i Afganistan en particular– és una regió assentada entre diverses falles tectòniques, que es troben dalt de les muntanyes afganeses. A la zona, els terratrèmols són constants: segons les Nacions Unides, més de 7.000 persones els últims deu anys han mort a l’Afganistan a causa dels constants sismes; una mitjana, segons l’Oficina per a la Coordinació d’Afers Humanitaris de l’ONU, de 560 morts a l’any.