A partir d’aquest dimarts 28, i fins al dijous 30 de juny, se celebra a Madrid la Cimera de l’OTAN (Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord), ubicada al recinte firal d’Ifema, i amb una agenda en què se celebraran tres sessions d’alt nivell i dos sopars de gala. Més de 50 delegacions dels 30 països membres arribaran a la capital, cosa que es tradueix en 5.000 assistents, entre els quals es troben els primers ministres i presidents dels països més influents de la política internacional.

Un d’ells, evidentment, és el president de la potència econòmica i armamentística més gran que integra l’aliança, els Estats Units. Joe Biden arribarà demà a Madrid, on serà rebut pel rei quan aterri a la base aèria de Torrejón de Ardoz. Durant els dies que passi a la capital espanyola, el president nord-americà es desplaçar amb el seu cotxe oficial, popularment conegut com ‘la Bèstia’ (The Beast).

COM ÉS ‘LA BÈSTIA’, EL COTXE OFICIAL DE JOE BIDEN?

L’espectacular vehicle oficial del president dels Estats Units, batejat com ‘la Bèstia’, és amb gairebé tota seguretat el cotxe més inexpugnable del món. Es tracta d’una limusina Cadillac One de nou tones, amb un blindatge capaç d’aguantar-ho pràcticament tot. Va ser creat el 2018 per al seu antecessor, Donald Trump, amb un cost estimat de 150.000 dòlars (141.711,00 euros) i durant aquesta setmana se’l podrà veure recorrent els carrers de Madrid.

Els seus 20 centímetres de cuirassa converteixen el cotxe presidencial en una fortalesa sobre rodes a prova d’atacs químics, de granades antitancs, bombes adossades i fins i tot d’un míssil del tipus Stinger. La contrapartida d’aquest desplegament de seguretat infrangible és que el vehicle supera els 9.000 quilos de pes i no pot passar de 100 quilòmetres per hora, tot i que es compensa amb la certesa d’estar àmpliament fora de perill de (gairebé) qualsevol atac.

Entre les característiques que es coneixen del Cadillac One del president, hi ha un sistema d’extinció d’incendis, pneumàtics blindats antipunxada, càmeres de visió nocturna i una cèl·lula especial de seguretat per als ocupants del cotxe que permet aïllar-los en cas d’un atac amb armes químiques. Concretament, 'la Bèstia' compta amb set les places; dues davant, tres al mig i dues més darrere.

D’altra banda, ‘la Bèstia’ mai viatja sola. Al seu costat sempre va un cotxe exactament idèntic, destinat a despistar possibles atacants o terroristes. A més, en tots els desplaçaments l’acompanya una comitiva d’uns altres 50 vehicles, que inclouen SUV, berlines, motocicletes i fins i tot microbusos, i al voltant de 200 escortes d’elit. Alguns dels camions més grans porten armament a bord i en un d’aquests vehicles, tot i que no se sap en quin, viatja l’arxiconegut maletí nuclear.

La companyia responsable de la seva fabricació és General Motors, que crea un vehicle nou cada 10 anys. El cotxe mesura de llarg 5,5 metres i la seva alçària és d’1,78 metres; compta amb un motor de 300 cavalls i arriba a una velocitat màxima de 100 quilòmetres per hora. Sempre que està fora dels Estats Units, porta al costat esquerre la bandera del país amfitrió.