El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat que els Estats Units ampliarà la seva presència militar a Europa. "L'OTAN és més necessària que mai", ha dit aquest dimarts en una trobada amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, a la seva arribada a la cimera de Madrid. Washington enviarà reforços a Polònia, Regne Unit, Alemanya i Itàlia, a part dels dos destructors a Espanya ja anunciats dimarts. Biden ha defensat que d'aquesta manera l'OTAN podrà afrontar "les amenaces des de totes direccions". D'altra banda, el president ha celebrat que Suècia i Finlàndia abandonin la seva "neutralitat" i que puguin entrar aviat a l'aliança atlàntica ara que Turquia ha aixecat el seu vet.

"Putin volia la finlandització d'Europa i el que tindrà serà l'organització d'Europa", ha dit sobre les queixes del president rus abans d'envair Ucraïna per la proximitat de l'OTAN a les seves fronteres.

L'arribada de dos destructors a Rota forma part d'un reforç més ampli de la presència militar nord-americana a Europa. En concret, Biden ha avançat que els EUA establirà una seu militar "permanent" a Polònia i milloraran la seva "capacitat per actuar en tot el flanc oriental" del continent europeu. Així, Washington també enfortirà el seu desplegament rotatori als països bàltics.

En paral·lel, Biden ha promès que enviarà dos avions de combat F-35 al Regne Unit i estacionarà "defenses aèries addicionals" a Alemanya i Itàlia.