El Tribunal Suprem de Texas (Estats Units) va restaurar ahir a la nit una llei de 1925 que prohibeix l’avortament i que el fiscal general de l’estat havia ordenat implementar després que el Tribunal Suprem federal acabés amb la protecció a l’avortament. La llei de 1925 estableix una pena de fins a cinc anys de presó per a aquells metges que ajudin una dona a interrompre l’embaràs. La legislació prohibeix l’avortament en cas d’incest o violació i només estableix una excepció en cas que la vida de la mare estigui en perill.

Avui, l’avortament és il·legal en 7 dels 50 estats dels Estats Units: Alabama, Arkansas, Missouri, Oklahoma, Dakota del Sud, Wisconsin i Virgínia Occidental. Arizona, Kentucky, Louisiana i Utah també havien anunciat la seva intenció de prohibir l’avortament, però la justícia va bloquejar la implementació de les lleis que prohibeixen aquest dret. I l’organització Planned Parenthood, que gestiona la xarxa de clíniques de salut reproductiva més àmplia als EUA, calcula que 26 estats acabaran prohibint el dret a l’avortament, en qüestió de dies, setmanes o mesos.

La decisió del Tribunal Suprem de Texas només restaura la llei de manera temporal mentre s’arriba a una decisió final. A la pràctica, el que va fer el tribunal va ser bloquejar la decisió d’una cort inferior que havia impedit l’entrada en vigor de la llei a petició del Centre per als Drets Reproductius (CRR) i la Unió per a les Llibertats Civils a Amèrica (ACLU), que representaven clíniques que practiquen avortaments.

Aquesta llei va entrar en vigor abans que, el 1973, el Tribunal Suprem establís que els estats no podien interferir en la decisió d’una dona sobre el seu embaràs en la sentència «Roe contra Wade». La setmana passada el Tribunal Suprem, de majoria conservadora, va revocar «Roe contra Wade» i, per tant, va acabar la protecció federal a l’avortament i va donar permís als estats per fixar les seves pròpies regles.

Automàticament, estats com Texas han començat a implementar les anomenades «lleis zombis» que s’havien proclamat abans que el Tribunal Suprem garantís el dret a l’avortament el 1973, mentre que altres estats han activat «lleis ressort» anomenades així per haver sigut dissenyades per entrar en vigor tot just quan es va derogar el dret a l’avortament.

Persecució penal a metges

El fiscal general de Texas, el republicà Ken Paxton, ha ordenat a tots els fiscals texans que persegueixin per la via penal qualsevol metge que ajudi una dona a interrompre l’embaràs. Quan una cort inferior va bloquejar l’ordre dimarts, Paxton va recórrer davant el Tribunal Suprem de Texas. Texas, un dels estats amb més restriccions a l’avortament, tenia a la seva disposició dues lleis quan el Tribunal Suprem va emetre la decisió: la llei de 1925 que ara ha sigut bloquejada i una altra que actualment prohibeix l’avortament fins a les sis setmanes d’embaràs, quan moltes dones ni tan sols saben que estan embarassades.

«Aquestes lleis són confuses, innecessàries i cruels», ha dit en un comunicat l’advocat Marc Hearron, del Centre pels Drets Reproductius, quan el Tribunal Suprem va emetre la decisió divendres a la nit. Sobre el terreny, la situació a Texas és de confusió, ja que tant pacients com metges no saben quines normes estan o no en vigor.