Rússia ha anunciat aquest diumenge la conquesta de la ciutat de Lissitxansk, cosa que permet que l’Exèrcit de Putin passi a controlar tota la regió de Lugansk, al Donbass ucraïnès. Així l’hi ha comunicat el ministre rus de Defensa, Serguei Xoigú, al seu president, segons un comunicat del seu departament difós per Telegram en què parla d’«alliberament» de la regió. Les ciutats més grans sobre les quals Rússia ha establert el control són Bilohórivka, a l’oest de Lissitxansk; Novodrújesk, al nord; Maloriazantseve, a l’oest, i Bila Hora, al sud. «La superfície total dels territoris alliberats l’últim dia va pujar a 182 quilòmetres quadrats», va afirmar el Ministeri de Defensa.

«Avui, 3 de juliol del 2022, el ministre de Defensa de la Federació Russa, general de l’Exèrcit Serguei Xoigú, va informar el comandant suprem de les Forces Armades, Vladímir Putin, de l’alliberament de la República Popular de Lugansk», va indicar la institució castrense. Xoigú va dir que, «com a resultat d’operacions militars exitoses, les Forces Armades de la Federació Russa, juntament amb unitats de la Milícia Popular de la República Popular de Lugansk, han establert el control total sobre la ciutat de Lissitxansk i un nombre de localitats pròximes (...)», va dir Defensa.

El comunicat castrense es va difondre només uns minuts després que el portaveu de Defensa, tinent general Ígor Konaixénkov, afirmés en el seu informe bèl·lic del matí que «tropes russes i unitats de la República Popular de Lugansk estan lluitant a Lissitxansk, rematant la derrota de l’enemic encerclat». Va explicar que la vigília les localitats de Novodrújesk, Maloriazantseve i Bila Hora van ser «alliberades a la zona de Lissitxansk» i que «van tancar el setge» al voltant de la ciutat, que fins avui era, sempre segons Rússia, l’últim bastió de Kíiv a la regió de Lugansk.

Konaixénkov va assenyalar que, durant l’operació a la zona, les tropes russes i prorusses van ocupar així mateix el control de Verkhniokamianka, Zolotarivka i Bilohórivka, a l’oest i molt a prop de la frontera de la veïna regió de Donetsk, i van arribar al riu Síverski Donets. Tot això va permetre als soldats «tancar el setge al voltant de Lissitxansk», va indicar.