Ucraïna va anunciar ahir la retirada de les seves forces de la ciutat de Lissitxansk, últim bastió ucraïnès a la regió oriental de Lugansk, poc després que Rússia anunciés la presa de l’urbs.

«Després d’intensos combats per Lissitxansk, les Forces Armades d’Ucraïna es van veure obligades a retirar-se de les seves posicions i línies ocupades», segons va informar l’Estat Major General en el seu compte de Facebook.

Va explicar que, «en unes condicions de superioritat notable de les forces d’ocupació russes en artilleria, aviació, sistemes de llançacoets múltiples, municions i personal, la continuació de la defensa de la ciutat tindria conseqüències fatals».

«Per preservar la vida dels defensors ucraïnesos, es va prendre la decisió de retirar-se», va assenyalar.

L’Estat Major General va assegurar que, en tot cas, «la lluita continua» contra Rússia. «Desafortunadament, la voluntat d’acer i el patriotisme no són suficients per a l’èxit: es necessiten recursos materials i tècnics», va emfatitzar en una petició indirecta a Occident d’accelerar el subministrament d’armes modernes a Kíiv. «Tornarem i definitivament guanyarem!», va insistir el comandament militar ucraïnès.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va advertir el cap d’Estat bielorús, Aleksandr Lukaixenko, que no arrossegui al seu poble a la guerra de Rússia contra Ucraïna. «No ha d’arrossegar Bielorússia a la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna i a la violació de tots els tractats internacionals, del dret internacional en el seu conjunt», va dir en una roda de premsa conjunta amb el primer ministre australià, Anthony Albanese, citat per l’agència Ukrinform.

Va qualificar de «perillós» el senyal que desprenen les declaracions de Lukaixenko sobre un exèrcit unit de Bielorússia i Rússia i sobre la decisió presa ja «fa temps» de participar en el que Moscou qualifica d’«operació especial».

«Crec que veurem el resultat d’aquests senyals», va agregar, i va dir que en general li sembla perillós per al poble veí bielorús el que està fent Lukaixenko.

D’altra banda, Zelenski va subratllar que no és un secret per a ningú el llançament de míssils russos contra Ucraïna des de territori bielorús.