L’expresident d’Angola José Eduardo dos Santos ha mort aquest divendres, segons ha informat la presidència del país a través d’un comunicat en el seu perfil de Facebook. Dos Santos es trobava ingressat a la clínica Teknon a Barcelona on era tractat d’una «malaltia prolongada».

«L’Executiu de la República d’Angola s’inclina, amb el respecte més gran i consideració, davant la figura d’un estadista de gran dimensió històrica, que va governar durant molts anys amb claredat i humanisme els destins de la nació angolesa, en moments molt difícil», afirma la presidència en la nota abans de traslladar les seves condolences a la família.

La filla de l’expresident, Tchizé dos Santos, va denunciar la setmana passada un intent d’assassinat contra el seu pare. Els Mossos van confirmar la recepció de la denúncia i l’obertura d’una investigació.

Dos Santos, de 79 anys, va patir una parada cardiorespiratòria el passat 23 de juny i portava des d’aleshores ingressat en aquest centre hospitalari barceloní. La seva filla apunta com a responsables del deteriorament de la salut del seu pare la seva dona, Ana Paula, i el seu metge personal, segons fonts de la seva defensa.

El polític va governar l’excolònia portuguesa durant 38 anys i el 2017 va designar el seu exministre de Defensa com a successor, qui quan va assumir el poder va impulsar una campanya per recuperar els milions de dòlars que suposadament hauria desviat Dos Santos durant el seu llarg mandat.