John Bolton, antic assessor de Seguretat Nacional de Donald Trump, ha assegurat aquest dimarts que ha ajudat a planificar cops d’Estat en altres països i ha afirmat que l’assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021, del qual s’investiga si l’expresident va ser còmplice de provocar-ho, no va ser un atac a la democràcia.

En l’entrevista que ha concedit a la CNN, l’exconseller ha assegurat que la insurrecció violenta contra el Capitoli va ser resultat de «tombs d’una idea a una altra» del llavors president, Donald Trump. «Com algú que ha ajudat a planejar cops d’Estat, no aquí, sinó, ja saps, en altres llocs, es necessita molta feina», ha dit, rebaixant l’atac succeït a Washington. Bolton no ha especificat quins governs havia ajudat a enderrocar, però mentre va ser assessor de seguretat nacional de Trump, entre el 2018 i el 2019, va advocar per una intervenció militar nord-americana a Veneçuela.

El 6 de gener «no va ser un atac a la nostra democràcia. És Donald Trump cuidant Donald Trump. És una cosa que passa una vegada a la vida», ha dit Bolton. «Al final, ell sí va deslligar els vàndals al Capitoli, d’això no hi ha dubte. Però no per enderrocar la Constitució, sinó per comprar temps, per deixar-los el problema als estats, per mirar de revertir l’assumpte», ha afegit.

Atac al Capitoli

Els comentaris de Bolton sobre els disturbis del 6 de gener es prdoueixen mentre el comitè parlamentari dels Estats Units treballa per determinar si Trump i els seus aliats van tenir algun paper a planejar i encoratjar la violenta insurrecció que va deixar almenys cinc morts i 140 policies ferits.

Dimarts, els congressistes van dir que un tuit de Trump prometent un 6 de gener «salvatge» va ser percebut com «una crida a les armes» per membres de milícies d’ultradreta i altres seguidors que van assaltar el Capitoli dels Estats Units.

Bolton va servir en els Departaments de Justícia i d’Estat durant tres administracions republicanes, començant amb Ronald Reagan als anys 80. També va ser ambaixador dels Estats Units a les Nacions Unides sota el mandat de George W. Bush. Així mateix, Bolton va recolzar la invasió nord-americana a l’Iraq i ha manifestat el seu suport a bombardejar l’Iran i Corea del Nord, un abordatge intervencionista que el va distanciar de Trump, qui el va acomiadar el 2019.