El diari ‘The Austin American-Statesman’ va publicar aquest dimarts parts d’un vídeo de càmeres de vigilància que mostren oficials de policia replegant-se i esperant al passadís de l’Escola Primària Robb a Uvalde, Texas, mentre ocorria el fatal tiroteig del 24 de maig.

Les imatges mostren el tirador, identificat posteriorment com a Salvador Ramos, de 18 anys, caminant sense oposició pel passadís amb un rifle semiautomàtic. Se senten trets quan el tirador entra en una sala, i es veu córrer un menor a l’altre costat del corredor.

Es poden veure els oficials –locals, estatals i federals, fortament armats i utilitzant armilles antibales, cascos i en alguns casos escuts– retirar-se corrents davant els primers trets que semblen dirigits en contra seu.

A continuació se’ls pot veure caminant cap endavant i cap enrere pel passadís, alguns sortint del requadre de la càmera i després reapareixent.

D’altres apunten les armes a l’aula, parlant, fent trucades amb els telèfons mòbils, enviant textos o mirant plans. Cap entra a l’aula.

Fins i tot després de sentir els últims trets 45 minuts després de l’arribada de la policia, continuen esperant.

Quan finalment agents federals van ingressar a la sala on es trobava Ramos i el van matar havia transcorregut una hora i 14 minuts des de l’arribada dels oficials. Aleshores el tirador havia matat 19 nens i dues mestres i havia ferit 17 persones més.

El vídeo va ser donat a conèixer pel rotatiu mentre el comitè legislatiu de Texas que investiga el tiroteig planeja mostrar diumenge vinent la gravació completa, de més d’una hora, als familiars de les víctimes i posteriorment al públic en general.

«Ens reunirem primer amb membres de la comunitat i els donarem una oportunitat de veure el vídeo del passadís i discutir el nostre report preliminar. Poc després donarem a conèixer les dues coses al públic», va dir aquest dimarts a Twitter el representant estatal Dustin Burrows, president del comitè investigador.