El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha manifestat la seva satisfacció per l’acord assolit aquest divendres a Istanbul ja que podrà desbloquejar l’exportació de gra del país, encallat als ports per la guerra, i ha dit que permetrà evitar una catàstrofe global i la fam.

En la seva al·locució a través de les xarxes socials d’aquesta nit, Zelenski ha indicat que es podran exportar al voltant de 20 milions de tones de la collita de l’any passat i també de la d’aquest exercici. «Aquests són ingressos dels agricultors, de tot el sector agrícola i del pressupost nacional. Són feines», ha dit.

L’acord va ser assolit a Istanbul entre el ministre de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú, i el titular d’Infraestructures d’Ucraïna, Oleksandr Kubrakov, davant la mirada del secretari general de l’ONU, António Guterres, i el mandatari de Turquia, Recep Tayyip Erdogan.

«Hi ha la possibilitat de reduir la gravetat de la crisi alimentària provocada per Rússia», ha remarcat Zelenski.

«És possible evitar una catàstrofe global, una fam que podria conduir al caos polític a molts països del món, en particular els països que ens ajuden» ha continuat el mandatari ucraïnès, i ha afegit que aquesta era una altra demostració «que Ucraïna és capaç de sobreviure en aquesta guerra».

L’acord assolit aquest divendres permetrà exportar des de 3 ports ucraïnesos –Odessa, Pivdenni i Txornomorsk– al voltant de 22 milions de tones de blat, blat de moro i altres cereals emmagatzemats en sitges, que no es podien vendre a causa del bloqueig naval rus.

Rússia i Ucraïna són exportadors mundials de cereals; junts venen un terç del subministrament mundial de blat.

Aquest és el primer acord de pes entre els dos països en conflicte des de la invasió russa d’Ucraïna el 24 de febrer i amb ell s’espera alleujar una crisi forjada pel bloqueig naval rus a Ucraïna i les sancions occidentals a Rússia, que han disparat també el preu dels fertilitzants i de l’energia.