L’Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA per les seves sigles en anglès), ha alertat aquest dijous que les restes d’un coet xinès que tornarà a l’atmosfera terrestre podrien afectar l’espai aeri del sud d’Europa.

Els experts del servei de Vigilància i Rastreig Satel·litari de la Unió Europea (SST) han estimat que les restes del coet entraran sense control a l’atmosfera entre el 30 i el 31 de juliol, ha informat en un comunicat l’EASA, amb seu a Colònia (oest d’Alemanya). El SST ha pronosticat diverses trajectòries possibles de reentrada de les restes del coet, «unes de les quals podria afectar de manera potencial l’espai aeri del sud d’Europa».

Recomanacions

L’EASA recomana que les autoritats nacionals d’aviació i els operadors aeris controlin de manera regular les prediccions més recents per adaptar les seves avaluacions de riscos d’acord amb la situació i la informació disponible.

Segons dades comunicades pel Comandament Espacial dels Estats Units, que vigilen l’evolució de les restes del coet, aquest es va enlairar el 24 de juliol passat de l’illa de Hainan i tenia per objectiu transportar un mòdul a l’estació espacial orbital xinesa.

El coet, ‘Long March 5B’ i de 23 tones, va iniciar un descens sense control cap a la Terra després de la seva missió, segons la font nord-americana.