L’Exèrcit israelià ha matat aquest divendres el número dos del grup Gihad Islàmic Palestí (GIP) a la Franja de Gaza durant un atac aeri contra un edifici residencial que ha deixat almenys 7 morts més i més de 40 ferits.

Fonts mèdiques i de seguretat palestines a Gaza han confirmat la mort de Taisir al-Jabari, líder del braç armat del GIP a la zona centre i nord de la Franja i que encapçalava la unitat responsable del llançament de coets cap a Israel.

El Ministeri de Sanitat palestí ha detallat que una de les víctimes mortals és una nena de cinc anys.

Altres fonts palestines a Gaza han destacat també que l’edifici residencial atacat, ubicat al centre de Gaza capital, acull oficines de mitjans de comunicació i d’organitzacions no governamentals.

Ofensiva

L’assassinat d’Al-Jabari té lloc en el marc d’una ofensiva llançada aquest divendres per l’Exèrcit israelià contra objectius del grup palestí a l’enclavament, en el marc d’un repunt de tensió després de l’arrest dilluns d’un altre dels líders a la Cisjordània ocupada.

En un breu comunicat, l’Exèrcit ha anunciat el començament d’una operació contra el grup islamista, que aquesta setmana ha amenaçat amb atacs de represàlia després de l’arrest, i ha desencadenat un reforç de les tropes israelianes a la frontera de Gaza i un estat d’alarma pel possible llançament de coets.

Des de fa uns quants dies, Israel manté tancats els encreuaments fronterers amb la Franja, així com múltiples carreteres en les comunitats israelianes limítrofs amb l’enclavament.

L’atac israelià d’aquest divendres a Gaza marca un canvi de tendència respecte a ofensives prèvies, que com a desencadenants solen incloure hostilitats per part de grups palestins a la Franja contra territori israelià.

Després dels bombardejos, que segons fonts palestines han arribat a múltiples objectius en diferents ciutats gazatines, l’Exèrcit ha decretat la interrupció de gairebé totes les activitats en les comunitats pròximes a la frontera i ha establert múltiples mesures de protecció en zones veïnes, però no tan pròximes.

Aquestes mesures inclouen la interrupció de totes les activitats educatives i un límit a l’aforament, que no es pot estendre a més de 10 persones en espais tancats almenys fins demà a la tarda.

Declaracions del Govern israelià

«El govern israelià no permetrà que les organitzacions terroristes a Gaza estableixin l’agenda a l’àrea adjacent a la Franja i amenacin els ciutadans de l’Estat d’Israel. Qualsevol que intenti fer mal a Israel ho ha de saber: el trobarem», ha dit després de l’ofensiva el primer ministre israelià, Jair Lapid.

«Les forces de seguretat actuaran contra els terroristes del Gihad Islàmic per eliminar l’amenaça que representen per als ciutadans d’Israel», ha afegit.

Per la seva banda, el ministre de Defensa, Benny Gantz, ha assenyalat que «l’objectiu és protegir l’Estat d’Israel i els ciutadans d’Israel. No permetrem que ningú amenaci o faci mal als ciutadans d’Israel. Qui intenti fer-ho, sortirà malparat».