Salma al-Shehab, una estudiant saudita d’odontologia a la Universitat de Leeds que va tornar a l’Aràbia Saudita durant les seves vacances, ha sigut condemnada a 34 anys de presó i 34 anys sense poder abandonar el país per tenir un compte a la xarxa social Twitter i seguir i retuitejar comptes de dissidents i activistes pels drets de les dones.

En un primer moment, la dona i mare de dos fills va ser condemnada a tres anys de presó per «provocar disturbis públics i desestabilitzar la seguretat civil i nacional» a través de la xarxa social, però, després d’una apel·lació, la condemna s’ha ampliat a 34 anys entre reixes i 34 més sense poder viatjar.

La sentència del tribunal especial de terrorisme saudita es va dictar setmanes després de la visita del president dels Estats Units, Joe Biden, a l’Aràbia Saudita, que els activistes de drets humans havien advertit que podria encoratjar el regne per intensificar la seva repressió contra els dissidents i altres activistes prodemocràtics.

Croada contra Twitter

El cas també és l’últim exemple de com el príncep hereu Mohammed bin Salman ha apuntat als usuaris de Twitter en la seva campanya de repressió, mentre que alhora controla una important participació indirecta en l’empresa de mitjans socials dels Estats Units a través del fons sobirà saudita, el Fons d’Inversió Pública (PIF).

El seu perfil de Twitter mostrava que tenia 2.597 seguidors. Entre els tuits sobre la pandèmia de covid i les fotos dels seus fills petits, Shehab retuitejava de vegades tuits de dissidents saudites que viuen a l’exili, en què es demanava l’alliberament dels presos polítics del regne. Semblava donar suport al cas de Loujain al-Hathloul, una destacada activista feminista saudita que ja havia sigut empresonada, que suposadament havia sigut torturada per donar suport als drets de conducció de les dones i que ara viu sota la prohibició de viatjar.