Set portes s’han tapiat de matinada a Palestina. Amb elles, milers de finestres han sigut tancades i segellades. Les seus de les set principals organitzacions palestines pels drets humans han sigut víctimes de saquejos, d’atacs i del tancament amb pany i clau –amb plaques de ferro en lloc de les portes sempre obertes– per part de les forces de l’Exèrcit israelià. Així, les autoritats hebrees amplien el setge a la societat civil palestina per reduir encara més els drets i la protecció dels gairebé tres milions de palestins que es debiliten sota l’ocupació de Cisjordània des de fa mig segle.

Les organitzacions atacades són aquelles que l’octubre de l’any passat van ser considerades terroristes per part de les autoritats israelianes. Són grups en defensa de les dones palestines, dels camperols palestins, dels nens palestins, del personal sanitari palestí, dels presos palestins. El seu crim, segons Israel, és recolzar el Front Popular per a l’Alliberament de Palestina, un grup considerat terrorista, tot i que aquestes organitzacions neguen els suposats vincles amb aquesta organització. En canvi, denuncien que a ulls de l’Estat hebreu, el seu delicte és recolzar el poble palestí.

«Necessària feina de drets humans»

«Aquest matí, les forces d’ocupació d’Israel han entrat violentament a l’oficina d’Al-Haq a Ramal·lah, han confiscat articles i han tancat l’entrada principal amb una placa de ferro, i han deixat darrere seu una ordre militar que declarava il·legal l’organització», ha denunciat a Twitter l’organització dedicada a la defensa dels drets humans als territoris ocupats. De manera simultània, s’han violat les seus d’altres grups com el Centre Bisan per a la Investigació i el Desenvolupament, la Defensa Internacional dels Nens de Palestina, la Unió dels Comitès de Dones Palestines, la Unió del Comitè de Treball Agricultor, la Unió dels Comitès de Treballadors de la Salut i Addameer, en defensa dels presos.

Durant les batudes militars, els soldats israelians han confiscat arxius i equips, han deixat ordres militars enganxades a les portes i les han soldat per tancar-les de manera definitiva. A la d’Addameer, s’hi afirma que l’organització ha sigut «tancada per la força en nom de la ‘seguretat a la regió i per combatre la infraestructura del terrorisme’». «Aquest és un atac sorprenent a la nostra necessària feina de drets humans», han denunciat a Twitter. Els esforços d’Israel per aturar la militància entre la societat civil palestina responen a una estratègia de repressió i persecució als activistes polítics en els territoris ocupats, ja en vigor durant dècades. 

Suport europeu

Al llarg del matí, s’han repetit les mostres de suport més enllà de Palestina sota el ‘hashtag’ #StandWithThe6, amb referència a les sis organitzacions declarades terroristes a l’octubre. Fa tot just un mes, nou governs europeus també van sortir en defensa d’aquestes institucions. Després de les acusacions del Ministeri de Defensa israelià que n’exigia la il·legalització, Bèlgica, Dinamarca, França, Alemanya, Irlanda, Itàlia, els Països Baixos, Espanya i Suècia van iniciar les seves pròpies investigacions per comprovar les acusacions d’Israel. Nou mesos després, van rebutjar la designació d’Israel d’aquests sis grups de la societat civil palestina com a «organitzacions terroristes».

El director de programes d’Al-Haq, Tahkeem Alyan, ha afirmat al Middle East Eye que les batudes «s’esperaven en vista de la contínua incitació israeliana contra les institucions palestines, que té per objectiu demonitzar-les i tallar la seva comunicació amb el món.» Els atacs contra aquestes organitzacions s’han intensificat després que enviessin informes de les accions d’Israel al Tribunal Penal Internacional. «Israel no vol que ningú li faci retre comptes pels seus crims, i que sigui portat a judici, i això és el que li molesta i el motiva a prendre aquesta acció contra la institució», ha declarat Alyan. 

A més, aquests atacs tenen lloc el mateix dia en què es compleixen 100 nits sense Shirin Abu Aqleh. La periodista d’Al-Jazeera va ser assassinada per les tropes israelianes fa més de tres mesos a Jenín i encara ningú ha sigut condemnat. Abu Aqleh havia travessat desenes de vegades el llindar d’aquestes portes que aquesta matinada han sigut tapiades. Conscient de la importància que la societat civil palestina té en la lluita diària sota l’ocupació, avui són també aquestes organitzacions les que batallen perquè es faci justícia per Shirin. Perquè es faci justícia per tots els palestins.