El Regne Unit ha donat aquest dilluns l'últim adeu a la reina Elisabet II amb un funeral d'Estat que ha comptat amb 2.000 convidats i ha reunit a centenars de representants d'alguns dels principals pols de poder mundial. Els estrictes protocols establerts abans de la defunció d'Elisabet II, que va morir el 8 de setembre al castell de Balmoral (Escòcia), ja establien que el funeral havia de celebrar-se l'onze dia, i així ha estat.

La seu del Parlament ha acollit durant les últimes quatre jornades una capella ardent per la qual han passat centenars de milers de persones i que ha conclòs aquest dilluns a la matinada, unes hores abans de l'inici d'un últim festeig fúnebre en presència del rei, Carles III, i d'altres membres de la família reial.

Més de 140 mariners i sis oficials han traslladat el fèretre a l'abadia de Westminster, on a les 12 hores s'ha celebrat el funeral d'Estat. El degà de Westminster, David Hoyle, ha ressaltat a l'inici de la missa el "dol" però també el "profund agraïment" cap a Elisabet II, en el lloc que, com ha recordat, ja va veure casar-se a la difunta monarca i, el 1953, va ser coronada reina. En el seu discurs inicial, ha subratllat la "llarga vida de servei altruista" d'Elisabet II, que va complir aquest mateix any set dècades en el tron. "Amb admiració, recordem el seu sentit de deure i la dedicació per a tota la vida al seu poble", ha destacat.

Les lectures han estat a càrrec de la primera ministra del Regne Unit, Liz Truss, i la secretària general de la Commonwealtlh, Patricia Scotland, mentre que també han participat diversos representants religiosos de tot el Regne Unit, encapçalats per l'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby. En el seu sermó, Welby ha recordat el cèlebre discurs de la reina en el seu vint-i-unè aniversari, quan va prometre que dedicaria la seva vida a servir al país i a tota la Commonwealth. "Poques vegades s'ha complert tan bé una promesa", ha apuntat.

"Les persones que donen un servei d'amor són poc comuns en qualsevol àmbit de la vida. Els líders que donen un servei d'amor són encara més estranys", ha ressaltat l'arquebisbe, qui ha ressaltat la figura d'Elisabet II com a símbol polític i també de fe. "Tots els que hem seguit l'exemple, la inspiració i la fe en Déu de la reina podem dir-li: 'Ens veurem de nou", ha finalitzat Welby.

Dos minuts de silenci

La cerimònia ha estat carregada d'altres símbols a la vida de la reina i s'han corejat himnes que ja van sonar en alguns dels seus moments vitals més ressenyables, com les seves noces amb el príncep Felip --mort el 2021-- o la seva coronació.

La cerimònia ha conclòs amb dos minuts de silenci nacional. En peus, els 2.000 convidats han mostrat els seus respectes cap a una figura que ha vist passar a 15 primers ministres per Downing Street i que és considerada un símbol de les monarquies a nivell global.

L'himne, rebatejat com 'God save the Queen', i la música tocada pel gaiter de la reina han servit com a colofó a un acte al qual segueix un nou festeig fúnebre, fins a l'Arc de Wellington, d'on partirà el cotxe que traslladi les restes d'Elisabet II fins al castell de Windsor. Les restes de la difunta reina reposaran en la capella de Sant Jordi.