El president de Rússia, Vladímir Putin, ha anunciat aquest dimecres una "mobilització parcial" de la població en plena guerra amb Ucraïna. La decisió arriba després de les creixents pèrdues de Rússia per la contraofensiva de les tropes ucraïneses. Segons recull l'agència russa de notícies TASS, la mobilització parcial comença aquest mateix dimecres i només els reservistes, especialment els que tenen experiència militar, seran cridats a files.

La mesura s'inclou en un decret presentat pel ministeri de Defensa rus amb l'objectiu de "protegir Rússia, la seva sobirania i la seva integritat territorial". A més, Putin ha promès suport als referèndums anunciats per les autoritats prorusses a Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia.

En un discurs, Putin ha assegurat que "els occidentals han empès Ucraïna a la guerra" contra Rússia. "Washington, Londres i Brussel·les estan empenyent directament Kíiv a traslladar les operacions militars al nostre territori. Ja no amaguen que Rússia ha de ser derrotada per tots els mitjans en el camp de batalla", ha dit.

"Kíiv ha rebutjat negociar la pau i està intentant aconseguir armes nuclears", ha assegurat el president rus, que ha advertit els que fan "xantatge nuclear" que "el vent pot anar en la seva direcció".

 A més d’anunciar un increment en la producció armamentística, ha avisat que utilitzaran tots els recursos disponibles per protegir la seva població. «Li dic a Occident: tenim moltes armes per contestar», ha amenaçat després d’acusar el bloc occidental de liderar un xantatge nuclear contra el país eslau.

El govern espanyol veu ara Putin "més perillós"

El govern espanyol interpreta que la mobilització de 300.000 reservistes anunciada pel president rus, Vladímir Putin, respon a una nova etapa del conflicte d'Ucraïna en què el mandatari rus ha pres consciència que està perdent la guerra i, per tant, "és més perillós que abans". Fonts del Ministeri de Defensa apunten que de moment no s'han detectat moviments d'arsenal nuclear a Rússia, malgrat que l'amenaça de Putin d'utilitzar-lo si veu amenaçada el que considera "la integritat" del seu país.

Les mateixes fonts asseguren que a diferència del que ha passat des de fa molts mesos, ara no hi ha cap mena de provocació entre Rússia i l'OTAN. "Putin mobilitza reservistes perquè necessita moral, que és vital per a la guerra", asseguren. Ara per ara, l'Estat està formant 19 militars ucraïnesos a Saragossa amb material de l'OTAN. Aquest dimarts també va arribar a l'Estat un grup d'ucraïnesos acompanyat de diversos ferits de guerra.

Regne Unit considera "preocupant" la mobilització

L'anunci de la mobilització preocupa al Regne Unit. En unes declaracions a la cadena Sky News, la secretària d'Estat britànica d'Exteriors, Gillian Keegan, ha instat a la calma davant aquesta declaració però ha puntualitzat que el discurs que ha fet Putin aquest dimecres al seu país ha de ser pres "seriosament".

Aquesta és "òbviament una escalada i, per descomptat, ara el poble rus serà reclutat per a aquesta guerra" a Ucraïna, ha subratllat la secretària d'Estat, després que Putin digués que l'objectiu d'Occident és "afeblir, dividir i destruir" a Rússia. Keegan ha insistit que el Regne Unit ajudarà al poble ucraïnès "tot el que pugui".

El Govern britànic ha informat el dimarts que està compromès a igualar el 2023 l'ajuda militar facilitada a Ucraïna enguany, estimada en 2.300 milions de lliures (2.622 milions d'euros), i a recolzar la seguretat i la integritat territorial d'Ucraïna.

Lituània eleva el nivell d'alerta

 Lituània ha augmentat el nivell d'alerta de les seves forces de reacció ràpida per "evitar qualsevol provocació de Rússia". Segons ha anunciat el ministre de Defensa lituà, Arvydas Anusauskas, el país ha posat aquestes tropes en "nivell alt d'alerta" davant la decisió de Rússia de mobilitzar parcialment la població davant les pèrdues per la contraofensiva ucraïnesa. El govern lituà ha justificat la mesura perquè la mobilització militar russa és pròxima a la frontera amb el país.