La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, va avançar dimarts a la nit que la Unió Europea (UE) respondrà de la forma «més forta possible» si es demostra que les fuites als gasoductes Nord Stream 1 i 2 han estat un sabotatge. «Qualsevol interrupció deliberada de la infraestructura energètica europea activa és inacceptable i conduirà a la resposta més forta possible», va afirmar Von der Leyen al seu compte de Twitter.

En la mateixa línia, l’alt representant de la UE per a Afers exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, va assegurar que «tota la informació disponible indica que les fuites són el resultat d’un acte deliberat», i va dir que la UE secundarà tota investigació que permeti obtenir «total claredat» sobre l’ocorregut. Borrell va assegurar que «aquests incidents no són una coincidència» afecten «tothom» i que «la seguretat i les preocupacions mediambientals són de màxima prioritat».

Per la seva banda, la Casa Blanca va advertir ahir que la investigació sobre les fuites als gasoductes «requerirà un temps», tot i que ja s’ha iniciat. La portaveu del Govern estatunidenc, Karine Jean-Pierre, va dir a la seva roda de premsa diària que el seu país està en contacte amb els seus aliats europeus per esbrinar quin pas en aquestes canonades.

I Rússia va obrir ahir com a cas de terrorisme internacional les fuites als gasoductes. La Fiscalia russa va denunciar en un comunicat que «es van cometre accions intencionades encaminades a danyar els gasoductes Nord Stream 1 i 2», i subratllava que, «com a resultat d’aquestes accions, la Federació Russa ha patit un considerable perjudici econòmic».