Volodímir Zelenski ha demanat aquest divendres l'ingrés accelerat d'Ucraïna a l'OTAN. És un moviment que el president ucraïnès fa hores després que el seu homòleg rus, Vladímir Putin, hagi anunciat l'adhesió de quatre territoris ucraïnesos ocupats pel seu exèrcit. "Ja hem demostrat la compatibilitat amb els estàndards de l'Aliança", ha indicat Zelenski.

En paral·lel, el president ucraïnès s'ha mostrat a seguir dialogant amb Rússia per assolir la pau, però ha puntualitzat que ho vol fer en condicions "iguals, honestes, dignes i justes". I ha afegit: "És obvi que això és impossible amb aquest president rus. No sap què són la dignitat i l'honestedat. Per tant, estem preparats per a un diàleg amb Rússia, però ja amb un altre president".

Stoltenberg, sobre la petició de Kíiv d'entrar a l'OTAN: "El nostre focus està ara en donar suport immediat a Ucraïna"

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha respost a la petició d'ingrés d'Ucraïna que el focus està ara en donar "suport immediat" al país. "El principal focus dels aliats és ara donar suport immediat a Ucraïna per defensar-se de la brutal invasió", ha dit Stoltenberg en una roda de premsa. El secretari general de l'OTAN ha condemnat l'annexió per part de Rússia de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia. "Mostra la debilitat (de Rússia) i és el reconeixement que la guerra no està anant com tenien planejat", ha dit Stoltenberg. Pel secretari general de l'OTAN, la mobilització de reservistes, l'annexió dels territoris ucraïnesos i l'amenaça nuclear de Putin suposen l'escalada "més greu" des de l'inici de la guerra.

Sobre la petició d'ingrés a l'OTAN, Stoltenberg ha dit que "totes les democràcies europees tenen dret a demanar-ho", però ha recordat que "la decisió ha de ser presa pels 30 aliats".