El president rus, Vladímir Putin, ha signat aquest dimecres un decret en què ordena al Govern que s’apropiï de la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, la més gran d’Europa, sota control de l’Exèrcit rus des del març. La planta i les instal·lacions adjacents necessàries per al seu funcionament han de ser de propietat estatal, assenyala el decret presidencial.

Per fer-ho, el Govern haurà de crear una empresa que s’encarregui de garantir la seguretat de les instal·lacions, objecte d’atacs durant els últims dos mesos de què s’acusen els dos bàndols. Precisament, per aquest motiu, els reactors de la planta van ser apagats l’11 de setembre passat, cosa que va tornar a disparar les alarmes de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA).

Aquest dimecres, el Ministeri d’Exteriors de Rússia ja ha assegurat que, després de l’annexió de la regió divendres passat, la central es troba en territori nacional, per la qual cosa ha de ser controlada per estructures estatals d’aquest país. A més, la companyia russa Rosenergoatom, que va crear aquesta setmana una empresa per gestionar-ne el funcionament, ha anunciat el nomenament d’un nou director per a la planta, Oleg Romanenko, antic enginyer en cap d’una altra planta russa.

Viatge de l’AIEA

L’empresa estatal d’energia nuclear ucraïnesa, Energoatom, va denunciar el dia 1 d’aquest mes la detenció i desaparició del fins ara encarregat de la planta, Íhor Muràshov. El cap de la central va ser finalment alliberat dilluns i «expulsat» a territori controlat per Ucraïna, per la qual cosa no tornarà a assumir les seves tasques a la planta.

El decret de Putin s'ha publicat poc abans del viatge del director general de l’AIEA, Rafael Grossi, a Kíiv i a Moscou per continuar les seves consultes dirigides a acordar i implementar al més aviat possible una zona de seguretat entorn de la central. El director general de l’organisme discutirà la instauració d’una zona de protecció entorn de la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia.

«De camí a Kíiv per a unes reunions importants. La necessitat d’una zona de protecció entorn de la central és més urgent que mai», ha tuitejat Grossi. L’alt funcionari de l’organisme de l’ONU va acompanyar el seu missatge amb fotos on se’l veu abordar un tren.

Acusacions creuades

Rússia i Ucraïna s’acusen mútuament des de fa mesos de bombardejar la planta. Aquests atacs han agitat els temors d’una catàstrofe nuclear major en un país que va tenir el 1986 l’accident de la central de Txernòbil el 1986.

Grossi va visitar la central a inicis del setembre i defensa que s’estableixi un perímetre de seguretat que Ucraïna i Rússia es comprometin a «no atacar ni bombardejar».