La primera ministra britànica, Liz Truss, ha cedit finalment a la pressió i ha anunciat aquest dijous la seva dimissió en una breu declaració davant el número 10 de Downing Street. Truss no ha aconseguit capejar la crisi originada per la debacle desencadenada amb el seu pla econòmic, que es va veure obligada a retirar. Amb el pas dels dies, havia anat augmentat el nombre de diputats del Partit Conservador reclamant la seva renúncia.

Aquest dijous, Truss manté una reunió a Downing Street amb Graham Brady, el líder del Comitè 1922, que integra els diputats ‘tories’ sense càrrec en el Govern. Aquest òrgan té la capacitat de presentar una moció de censura contra el líder del partit si com a mínim un 15% dels diputats presenten una carta de pèrdua de confiança.

Segons informa la BBC, a la residència oficial també s’han donat cita la viceprimera ministra, Therese Coffey, i el president del partit, Jake Berry.

La primera ministra s’està aferrant al poder després de sis setmanes tumultuoses en el càrrec que han inclòs el caos en els mercats financers en resposta al programa econòmic, i el relleu de dos dels seus ministres més importants, el de Finances Kwasi Kwarteng, i la d’Interior Suella Braverman.

Diversos diputats conservadors han demanat en els últims dies la seva renúncia i alguns han assegurat haver enviat cartes de pèrdua de confiança a Brady. L’última ha sigut Jill Mortimer, electa per Hartlepool, que en un missatge en el seu perfil de Facebook ha escrit: «El deteriorament de la situació durant el dia no em va deixar cap altra opció que enviar una carta de pèrdua de confiança en la primera ministra a Sir Graham Brady».

Dia difícil

Un portaveu de Truss ha explicat que la primera ministra reconeix que dimecres va ser un «dia difícil» després de les escenes caòtiques al Parlament i la renúncia de Braverman, però ha assenyalat que està enfocada a complir amb els ciutadans.

«La primera ministra reconeix que ahir va ser un dia difícil i que els ciutadans volen que el Govern se centri menys en la política i més a complir les seves prioritats», ha afirmat el portaveu als periodistes.