La por a que la guerra d'Ucraïna desemboqui en un conflicte nuclear torna a guanyar força per culpa d’una expressió: bomba bruta. Qui l'ha verbalitzat és el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, que ha traslladat als seus homòlegs de França, Turquia i Regne Unit, la preocupació de que els ucraïnesos facin servir un artefacte que inclogui elements radioactius.

La resposta del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, no s'ha fet esperar. En el seu discurs diari ha deixat clar que a Europa només una persona pot utilitzar ara mateix armes nuclears: Putin. «Quan avui el ministre de Defensa rus ha organitzat un carrusel telefònic i ha trucat als ministres de Relacions Exteriors amb històries sobre l’anomenada bomba nuclear ‘bruta’, tots entenen ben bé quin és l’origen de tota aquesta brutícia», ha afirmat Zelenski.

Què és una bomba bruta?

Rep aquesta denominació qualsevol combinació d’un explosiu, com la dinamita, amb element radioactius en forma de pols o perdigons amb càrrega radioactiva. També se la coneix amb un nom més tècnic: un dispositiu de dispersió radiològica (RDD, per les seves sigles en anglès).

Les bombes brutes no poden generar una explosió atòmica en sentit estricte, com sí que ho faria una arma nuclear convencional. En canvi, per l’explosió, els materials radioactius que hi ha dins la bomba bruta es dispersen.

Segons sostenen els experts, només les persones que es trobin a prop del lloc de l’explosió estarien exposades a prou quantitat de radiació per patir-ne els efectes. De tota manera, la pols i el fum radioactius es podrien dispersar i podrien causar danys a mes persones si respiressin la pols o consumeixin aliments o aigua contaminada.

La millor manera de protegir-se de l’explosió d’una bomba bruta és confinar-se en un lloc cobert.

En qualsevol cas, al marge del seu potencial efecte destructiu, l’especulació amb l’ús de les bombes brutes fa témer els experts que es pugui utilitzar com a armament nuclear en el conflicte d’Ucraïna.

Armes prohibides

Segons Volodímir Zelenski, allà on Rússia arriba «hi deixa fosses comunes, cambres de tortura, ciutats i pobles destruïts, terres minades, infraestructures destruïdes i desastres naturals». e fet, el mandatari ucraïnès ha explicat que va ser Rússia «qui va fer xantatge amb el desastre de radiació» a la central nuclear de Zaporíjia i són els míssils russos els que passen sobre les instal·lacions nuclears ucraïneses.

També han sigut les tropes russes les que han minat la presa de Kajovka i «estan fent xantatge amb la seva detonació» i és Rússia «la que utilitza municions de fòsfor, mines antipersonal prohibides i tota la gamma d’armes contra la infraestructura civil».

Segons Zelenski, «només hi ha un subjecte que pot utilitzar armes nuclears a la nostra part d’Europa, i aquesta persona és la que va ordenar al camarada Xoigú que truqués a alguns països».

«Si Rússia –ha afegit– truca i diu que suposadament Ucraïna està preparant quelcom, significa una cosa: Rússia és qui hi té ja tot preparat» i la comunitat internacional «no s’empassarà» la denúncia russa de la «bomba bruta» ucraïnesa.