L’espanyola Ana Baneira, de 24 anys d’edat, ha estat detinguda durant les protestes desencadenades a l’Iran després de la mort de Mahsa Amini, assassinada després de ser detinguda per portar mal posat el vel, segons ha informat l’Agència de Notícies d’Activistes Drets Humans (HRANA).

L’agència ha identificat la segona detinguda com Ana Baneira, de 24 anys. «Es desconeixen el parador de Baneira i la data en la qual va ser detinguda. Una font informada pròxima a la família ha informat a HRANA que ha sigut detinguda els últims dies», ha explicat el mitjà en una nota breu.

Fonts diplomàtiques espanyoles consultades per Europa Press han indicat que no poden confirmar l’arrest de la ciutadana espanyola, però l’Ambaixada està seguint de prop totes les informacions» i està mirant de posar-se en contacte amb les persones afectades i els seus familiars.

HRANA esmenta que «durant les protestes les forces de seguretat han detingut almenys dos ciutadans espanyols que segueixen sota custòdia: Santiago Sánchez, de 41 anys, va ser detingut després de visitar la tomba de Mahsa Amini» a Saghez, i la mateixa Baneira.

Santiago Sánchez Cogedor va ser detingut quan es dirigia a Qatar per veure el Mundial de Futbol, segons va confirmar el passat 28 d’octubre a Europa Press la mare de Sánchez, Celia Cogedor. La família de Sánchez ha sigut informada pel Ministeri d’Afers Estrangers que les autoritats iranianes han confirmat la seva detenció, sense que per ara estiguin clars els motius, i els han fet saber que «està bé de salut».

L’ambaixador espanyol a l’Iran, Ángel Losada, pot sol·licitar visitar a la presó els arrestats en el marc de l’assistència consular que des del Ministeri d’Exteriors es brinda sempre a qualsevol espanyol detingut a l’estranger. Són els mateixos detinguts els que decideixen si volen que s’informi la seva família de la seva situació i de tot el relatiu al seu cas.