El Comitè del Consell de Ministres de Seguretat Nacional i Afers de Defensa de Polònia ha constatat que aquest dimarts hi ha hagut una explosió en territori polonès a la frontera amb Ucraïna en què han mort dues persones. El govern polonès ha evitat, però, atribuir-ne l'autoria, després que mitjans del país hagin apuntat a míssils russos, fet que el govern de Vladímir Putin ha negat taxativament. La postura polonesa va en la línia de la que han adoptat altres organismes com l'OTAN, de la qual Polònia és sòcia, el govern dels Estats Units o la Unió Europea. Tots aquests organismes, govern polonès inclòs, han indicat que supervisen l'incident per determinar-ne exactament causes i responsables.

El tractat de l'OTAN estableix que una agressió a un país membre comporta la resposta de l'organització militar. És per això que els diferents actors són prudents a l'hora d'apuntar possibles responsables.

El govern polonès sí ha reunit d'urgència el comitè un cop s'ha tingut coneixement de l'explosió amb morts. A la sortida de la reunió, el portaveu del govern, Piotr Müller, ha destacat que els seus serveis investigant l'assumpte 'in situ'.

Més enllà d'això, l'executiu polonès estudia si demana que s'activi l'article 4 del tractat de l'OTAN, que comporta consultes a la resta de socis per determinar quina ha de ser la resposta adequada. També ha indicat que s'ha augmentat l'alerta i la preparació al combat de les unitats militars i altres serveis uniformats.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, s'ha mostrat també "alarmada" per les informacions sobre l'explosió, "després d'un atac massiu de míssils de Rússia a ciutats ucraïneses", i ha donat el condol "als amics polonesos i ucraïnesos".

"Estem supervisant de prop la situació i estem en contacte amb les autoritats poloneses, els socis i els aliats", ha afegit en un fil a Twitter.

Rússia, de la seva banda, ho ha atribuït tot plegat a "provocació deliberada" i a una maniobra per escalar el conflicte.

"Dues persones van morir al lloc. De moment estem assegurant l'indret i il·luminant l'àrea de l'acció", ha explicat a Radi Lublin. En el marc d'aquest incident, el primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, ha convocat el Comitè de Seguretat Nacional i Defensa del Consell de Ministres de caràcter extraordinari, segons ha avançat el portaveu de Govern, Piotr Muller, en Twitter.

La Casa Blanca no confirma que els míssils siguin russos

Per la seva banda, la Casa Blanca no ha confirmat que els míssils caiguts a Polònia que aquest dimarts han causat la mort de dues persones en territori de l'OTAN hagin estat disparats per les forces de Rússia. Fonts del govern nord-americà han indicat a l'NBC que no podien confirmar les informacions que asseguren que els projectils eren russos i que havien d'esbrinar la veritat del que havia passat. També han indicat que la intel·ligència nord-americana treballa per determinar les causes exactes del succés. L'explosió que hauria causat dues morts ha tingut lloc durant una jornada marcada per la intensa campanya de llançament de míssils russos a Ucraïna, en el que s'interpreta com una represàlia després de la retirada de Jerson.

Zelenski fa una crida a "actuar"

Volodímir Zelenski ha considerat una "escalada molt important" el succés que ha tingut lloc aquest dimarts a la frontera de Polònia amb Ucraïna. El president ucraïnès ha fet una crida a "actuar" i ha recordat que el seu país "fa temps" que adverteix que "el terror no es limita a les nostres fronteres nacionals". En aquest sentit ha recordat successos anteriors a Moldàvia, i ha considerat que és "qüestió de temps" que "el terror rus vagi més enllà". També ha advertit: "Com més temps Rússia se senti impune, més amenaces hi haurà per a tots aquells a on arribin els míssils russos".

Rússia nega ser responsable de l'incident

Rússia ha negat ser responsable de l'explosió. En un comunicat, el Ministeri de Defensa rus ha considerat que les informacions que els atribueixen el fet són una "provocació deliberada" que té per objectiu "escalar la situació". "No hi ha hagut impactes de míssils russos en objectius pròxims a la frontera entre Ucraïna i Polònia", afirma el mateix comunicat. "Les restes publicades pels mitjans polonesos a l'escena de la vila de Przwoduv no tenen res a veure amb armes russes", clou el text.