Fa almenys dues setmanes que els casos de covid-19 estan en constant creixement i l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) confirma el que els experts fa dies que alerten: l’aparició d’una nova onada de contagis a causa de les noves subvariants del virusBQ.1 i BQ.2, identificades en diferents països. «Estem seguint acuradament les noves variants del virus», però el contagi «és més ràpid que l’adopció de les vacunes», va admetre el dia 26 d'octubre el responsable de vacunes de l’EMA, Marco Cavaleri, que confirma que l’aparició de noves mutacions ofereix noves vies de propagació al virus.

Mitja desena de variants del virus competeixen per convertir-se en el cep dominant als Estats Units, però totes elles formen part del mateix arbre genealògic. «Són descendents d’òmicron», explica el doctor Albert Ko, metge i epidemiòleg de l’Escola de Salut Pública de Yale, al diari nord-americà ‘The New York Times’.

Tot i que cada subvariant té mutacions lleugerament diferents, cap d’elles ha generat, de moment, cap onada important de contagis, a diferència del que va passar quan van aparèixer les variants delta i òmicron, remarca Ko.

Més resistència

D'entre totes aquestes noves subvariants n’hi ha una que preocupa molt i que l’EMA també vigila de prop: la nova subvariant XBB, que s’està expandint amb rapidesa a l’Àsia i que ja ha estat detectada en alguns països de la Unió Europea. Es tracta d’una variant fruit d’una combinació entre dues subvariants que van compartir material genètic. La XBB ha sigut batejada com a ‘gryphon’ (que en català vol dir «grifó»), criatura mitològica amb el cos de lleó i ales i cap d’àguila. Pel que sembla és més contagiosa que la BA.2.75 Centaure, detectada a l’estiu.

Els experts asseguren que aquesta variant és un «malson», ja que ha demostrat tenir encara més resistència als anticossos que les altres variants i subvariants detectades fins ara, segons ha fet notar el biòleg evolutiu canadenc T. Ryan Gregory, professor a la Universitat de Guelph a Ontario (Canadà).

La variant XBB és la responsable dels augments de casos de covid-19 a Singapur i en altres països del sud d’Àsia, com l’Índia.

Còctel de variants

A més de la XBB, també circula, segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, per les seves sigles en anglès), la subvariant BA.5, que va impulsar l’onada de covid-19 a l’estiu i que continua causant gairebé la meitat de les infeccions als Estats Units. I tabmbé hi ha dues subvariants més que estan creixent ràpidament i s’espera que superin la BA.5 ben aviat: BQ.1 i BQ.1.1. Fins al dia 28 d'octubre, la variant BQ.1 representava el 14% de les infeccions per covid-19 als Estats Units, mentre que la BQ.1.1 –també coneguda com a «gos de l’infern»–representava el 13,1%. Finalment, la variant denominada BQ.4.6 també ha guanyat terreny des de l’agost i fins a final d'octubre representava el 9,6% dels contagis de covid als Estats Units, segons les informacions recollides per ‘The New York Times’.

Fins a quin punt m’han de preocupar aquestes subvariants? L’evolució de noves variants de coronavirus no és res nou. «Ja ens hem enfrontat a això abans, com per exemple amb la grip», ha declarat Ko al diari novaiorquès. «Els virus i els patògens constantment intenten adaptar-se i escapar-se de la pressió immunitària que els plantegem».