Operació antigihadista

Espanya i el Marroc desarticulen una cèl·lula terrorista d’Estat Islàmic que operava en tots dos països

La policia deté tres persones que estaven disposades a atemptar i tenien intenció de viatjar al Sahel per unir-se a les files del grup terrorista

Marc Ferrà

Les autoritats espanyoles i marroquines han desmantellat una cèl·lula terrorista afiliada a Estat Islàmic que operava en tots dos països. En una operació conjunta, la policia ha detingut tres persones, dues a la província d’Almeria i una en una població a 300 quilòmetres al sud de Marràqueix. Tenint en compte les primeres informacions, els tres arrestats estaven disposats a cometre atemptats i es dedicaven a difondre les idees d’aquest grup terrorista amb l’objectiu de captar nous reclutes

Segons ha comunicat aquest dimecres l’oficina antiterrorista marroquina, els detinguts tenien intenció d’unir-se a les faccions d’aquest grup terrorista que actua a la regió del Sahel. A més, «tenien vincles amb combatents encarregats de reclutar i facilitar l’accés a voluntaris per lluitar en aquesta zona». 

Al domicili de l’arrestat al Marroc, a Chtouka Ait Baha, s’han confiscat equips informàtics, que la policia investigarà, a més d’un passamuntanyes, un tros de metall afilat i diversos manuscrits que feien apologia d’Estat Islàmic, segons ha detallat l’oficina antiterrorista marroquina. 

Aquest individu ha sigut posat a disposició judicial de la fiscalia encarregada de terrorisme i extremisme. En el cas dels dos detinguts a la província d’Almeria, les autoritats espanyoles també estan portant a terme les investigacions necessàries, segons el comunicat marroquí. 

Terrorisme al Sahel

La franja del Sahel s’ha convertit, aquests últims anys, en un dels punts de més activitat de grups terroristes a tot el planeta. Al nord de Mali i especialment a la frontera d’aquest país amb el Níger i Burkina Faso operen diversos grups terroristes i criminals sota diferents sigles afiliades a Estat Islàmic i Al-Qaida. El llac Níger també continua sent un dels principals focus d’atemptats per la presència de Boko Haram i altres faccions. 

Segons l’Observatori Internacional d’Estudis sobre Terrorisme, el mes de novembre passat es van produir un centenar d’atemptats a la regió del Sahel, especialment a Mali. En aquest període, 215 persones van ser assassinades, 123 civils i 92 del personal militar o de la policia. Segons aquest organisme, aquests grups terroristes es troben en expansió en aquesta regió i s’han registrat atemptats a zones i països on tradicionalment no operaven.